„A civil szervezetek környezetvédelmi kutatásai is hozzájárulnak ahhoz, hogy valós képet kapjunk hazánk környezeti állapotáról, és ez segíti a kormányt a szakmailag megalapozott döntések meghozatalában” – hangsúlyozta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az Európa Pontban 2011. március 22-én megrendezett civil fórumon.

A találkozó célja az volt, hogy a civilek még a környezetvédelmi miniszterek március 25-26-én esedékes gödöllői informális tanácsi ülése előtt megoszthassák tapasztalataikat a Vidékfejlesztési, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőivel, Illés Zoltán államtitkárral és Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes-államtitkárral. A rendezvényen számos nemzetközi és magyar szervezet képviseltette magát, többek között a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, a Védegylet, és a WWF.

Illés Zoltán államtitkár tájékoztatta a résztvevőket a magyar elnökség vízvédelmi törekvéseiről, amely az informális tanácsülés első napjának központi témája lesz, de beszélt a hulladékgazdálkodás és az atomenergia hasznosításának kérdéseiről is. Az államtitkár rámutatott, hogy a hulladékgazdálkodásban a nagyobb szelektivitás irányába szükséges elmozdulni és ebben a tekintetben példaértékűnek nevezte az olasz modellt. A terméktörvény módosításával kapcsolatban elmondta, hogy az új szöveg az Országgyűlés előtt van és már csak elfogadásra vár.

Olajos Péter helyettes-államtitkár szerint a héten sorra kerülő informális miniszteri találkozó alkalmat ad arra is, hogy a tagállamok először mondhassák el véleményüket az úgynevezett dekarbonizációs útitervről, amely meghatározza az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való átállás menetét. A fórumon Olajos Péter kifejtette, hogy a március 14-én lezajlott brüsszeli tanácsülésen egyhangúan fogadták el a klímapolitikára vonatkozó konklúziókat, amellyel lényegében irányt szabtak az Unió új klímapolitikai pozíciója számára. Az új európai klímapolitikai stratégiát a magyar és a lengyel elnökség alatt, 2011 őszéig kell kidolgozni.

A civil szervezetek képviselői örömmel üdvözölték a magyar kormány álláspontját, amely határozottan elutasítja a génmódosított mezőgazdasági termékek bevezetését az Európai Unióban.