A magyar könnyűzenei élet képviselőivel, producerekkel, zeneszerzőkkel és előadókkal egyeztetett kedden a fővárosban a készülő Közszolgálati Kódexről a Médiatanács két tagja, Kollarik Tamás és Auer János.

Az oldott hangulatú találkozón szó volt egyebek mellett a hazai rádiókban játszott magyar zeneszámok arányáról is. Czutor Zoltán, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének (SZERZŐK) elnöke az eseményt követő sajtótájékoztatón elmondta: a keddi találkozó egy előremutató párbeszéd kezdete volt. A Médiatanács és a könnyűzenészek képviselői is üdvözölték, hogy az új médiatörvény szerint több magyar zeneszámot kell sugározniuk a rádióknak.

A zártkörű megbeszélésen Kollarik Tamás felvázolta a hazai könnyűzene képviselőinek az új magyar médiarendszer jellemzőit, és szólt a Közszolgálati Kódex és a Közszolgálati Testület fontosságáról is. A Testülettel kapcsolatban a Médiatanács tagja elmondta: annak működésével a civil kontroll erősödik a médiaszabályozásban, amely ennek köszönhetően tisztább és átláthatóbb lesz. A Közszolgálati Kódexre vonatkozóan kiemelte, hogy a találkozó egyik fő célja éppen az volt, hogy a Médiatanács felhívja a figyelmet arra, hogy az alapdokumentum szövege még nyitott és abba az érintettek észrevételei is bekerülhetnek, így a könnyűzenei élet bármely szereplője javaslatot tehet annak tartalmára.

A szintén Médiatanács-tag Auer János elmondta, hogy a múlt év decemberében elfogadott médiatörvény alapján a Közszolgálati Testület biztosítja a közszolgálati médiumok felett a civil felügyeletet, egyúttal hivatott a közszolgálati megbízás, azaz a Közszolgálati Kódex érvényesülésének ellenőrzésére.

Czutor Zoltán a SZERZŐK elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a keddi találkozó egy előremutató párbeszéd kezdete volt. Hozzátette: a magyar könnyűzene képviselői üdvözlik a Médiatanács nyitottságát a műfaj felé, és reményét fejezte ki, hogy az egyeztetések rövidesen folytatódnak majd. A találkozón résztvevő Médiatanács-tagok és a könnyűzenészek képviselői is üdvözölték, hogy az új médiatörvény szerint több magyar zeneszámot kell sugározniuk a rádióknak.