A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. november 2. és 4. között Szekszárdon jártak.

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben élők alkotmányos jogainak érvényesülését vizsgáló programot indított. A program keretében a TASZ munkatársai és felkért szakemberek tesznek látogatásokat szociális otthonokban. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. A látogatás során a TASZ munkatársai mind az intézmény vezetőjével és munkatársaival, mind pedig a lakókkal folytatott beszélgetések, illetve az intézményi életre vonatkozó dokumentumok alapján tájékozódnak.

A TASZ munkatársai 2010. november 2. és 4. között a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény szekszárdi székhelyű otthonában jártak, ahol enyhe, középsúlyos fokban értelmi fogyatékos, valamint súlyosan, halmozottan fogyaétkos személyek élnek. A három napos látogatás legfontosabb következtetései az alábbiak:

  •  Az intézményben a látogatók azt tapasztalták, hogy az intézmény munkatársai tiszteltben tartják a lakók alapvető jogait.
  • Az intézményben súlyosan, halmozottan fogyatékos, tanköteles korú személyek is élnek, azonban számukra nem biztosított a fejlesztő iskolai oktatás igénybe vételének lehetősége annak ellenére sem, hogy 2010. szeptemerétől e tanulóknak joguk van az alapfokú oktatásban való részvételhez. A TASZ szerint ez súlyosan sérti az érintett gyerekek és fiatalok művelődéshez és tanuláshoz való jogait.
  • A felnőtt korú lakók közül többen jelezték, hogy nincs lehetőségük gyermekvállalásra, illetve nem választhatnak a fogamzásgátlás módszerei között.
  • A lakók és az intézmény munkatársai is jelezték, hogy a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes személyek hivatásos gondnokai közül többek munkája is kívánnivalót hagy maga után, ezért a lakók egy része nem rendelkezhet szabadon saját jövedelme felett abban a mértékben sem, amelyben ezt a törvények lehetővé teszik számukra.
  • A lakók számos beszélgetés alkalmával jelezték, hogy az intézmény munkatársai támogatják önállósodási igényeiket, aktív segítséget nyújtanak számuka a helyi közösséggel való kapcsolattartásban.

Verdes Tamás, a TASZ munkatársa szerint „az intézmény munkatársai sokat tesznek azért, hogy a lakóknak legyen lehetőségük visszatérni a társadalomba, de az ellátás rehabilitációs teljesítményét az intézmény szerkezeti adottságai jelentősen rontják. A kivezető utak és az önálló életvezetést támogató szolgáltatások hiánya sok olyan lakót is az intézményben való maradásra kényszerítenek, akik akár nagyon rövid felkészülési idővel is kiléphetnének onnan.”

A TASZ teljes jelentése itt elérhető.