Nincs egyetértés arról, hogy az Európai Csalásellenes Hivatal munkatársai átkutathatják-e a korrupciós botrányba keveredett EP-képviselők irodáit. Az OLAF szerint igen, az EP szerint azonban a szervezet mandátuma nem terjed ki erre.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) szerint rendelkeznie kell olyan jogosítványokkal, melyek lehetővé tennék, hogy az Európai Parlament helyiségeiben vizsgálódjon – írja az Agence Europe. Így a szervezet bizonyítékokat tudna gyűjteni abban a korrupciós ügyben, melyben több képviselőt azzal vádolnak, hogy jogszabály-módosításokért cserébe pénzt fogadtak el magukat lobbistáknak kiadó újságíróktól.

Az ügy megszellőztetését követően az OLAF azonnal vizsgálatot kezdett. Múlt kedden a hivatal emberei megpróbáltak bizonyítékot gyűjteni a gyanúba keveredett képviselők irodáiban, melyek az EP brüsszeli épületében találhatók. A Parlament illetékesei azonban erre nem adtak zöld jelzést, és azt állították, hogy az irodákat az EP biztonsági szolgálata fogja őrizni. Két nappal később Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke arról tájékoztatta az OLAF-ot: nem ad engedélyt arra, hogy a szervezet az EP helyiségeiben vizsgálódjon.

A hivatal a múlt pénteken azután jogi indokolást küldött a mandátumáról, amely szerinte lehetővé teszi a kutakodást. Erre Buzek várhatóan hamarosan válaszolni fog. Mindenesetre az OLAF szerint lehetősége lenne arra, hogy belső vizsgálatot folytasson le az EP tagjaival szemben. Az EP, a Bizottság és a Tanács közti intézményközi megállapodás tovább tisztázza az OLAF kötelezettségeit, és úgy véli, hogy az túlmutat a pénzügyi érdekek védelménél.

Egy EP-forrás szerint azonban leszögezte, hogy a Szerződések és az OLAF-ot létrehozó rendelet értelmében a szervezet csak akkor vizsgálódhat, hogy ha az adott illegális tevékenység az európai közösség pénzügyi érdekeit sérti. A szóban forgó ügy azonban nem jelent veszélyt az európai költségvetésre nézve, éppen ezért az OLAF – véli ez a forrás – nem folytathat vizsgálatot az EP helyiségeiben.

Szerinte ezeket a vizsgálatokat a megfelelő hatóságoknak kell végrehajtaniuk, ami jelen esetben a tagállamok nemzeti hatóságait jelenti. Ha az érintett hatóságok segítséget kérnek az OLAF-tól, akkor az EP nem fog azon problémázni, ha a szervezet parlamenti helyiségeket keresne fel.

Az EP zöldpárti frakciója közben úgy vélte, hogy a jelenlegi szabályozás egyértelműen arról szól, hogy az OLAF kellő mandátummal rendelkezik az efféle vizsgálatok lebonyolításához. A csoport arra kérte Buzeket, hogy „teljes mértékben működjék együtt” az Európai Csalásellenes Hivatallal.