Április elsején hatályba lép az egészségügy területén az új kollégiumi rendszert szabályozó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által hozott rendelet – közölte a tárca egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták az eddiginél “rugalmasabb, átláthatóbb, hatékonyabb és kisebb létszámú egészségügyi Szakmai Kollégium jön létre, amely kétszintű szervezetben az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületeként áprilisban kezdi meg működését. A Szakmai Kollégiumnak 60 – egyenként 3-3 tagú – tagozata lesz. Ezek mellett szakterületenként 5-15 emberből álló tanácsok alakulnak.

A tagozatok tagjai “operatív és koordináló szerepük mellett” véleményt is nyilvánítanak – egyebek mellett – az egészségügy finanszírozási rendszeréről, a stratégiai fejlesztési kérdésekről, a kapacitások elosztásáról és a progresszív ellátási szintekről, valamint az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos kérdésekről is – írta a szaktárca.

A közleményben kifejtették: a tanácsok elsődleges feladata, hogy a szakmai társaságok tagságának bevonásával összeállítsák a tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai irányelveket, szakmai protokollokat és módszertani leveleket. Ezen túlmenően véleményezhetik az új vizsgálati módszereket és a gyógyító-megelőző eljárások alkalmazásának feltételeit, javaslatot tehetnek a szakmai vezetői (például osztályvezetői, főorvosi) pályázati kiírások szakmai követelményeire, illetve állást foglalhatnak a pályázó szakmai feltételeknek való megfeleléséről is.

A Szakmai Kollégium elnökét, két alelnökét és két titkárát a miniszter jelöli ki. Ennek kapcsán viszont hangsúlyozták: a rendelet “igen szigorú összeférhetetlenségi szabályokat tartalmaz”. Az államtitkárság példaként említette, hogy kormánytisztviselő nem lehet szakmai kollégiumi elnök vagy alelnök.

Emellett a szabályozás korlátozza az egészségügyi beszállítókhoz, azaz a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, orvostechnikai berendezéseket gyártó és forgalmazó társaságokhoz fűződő személyes kapcsolatokat is.

A szakmai kollégium és a tanácsok tagjainak megbízatása is négy évre szól – írta a szaktárca, de hozzátette: a miniszter vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

Az egészségügyi államtitkárság közleményében kiemelte: céljuk az egészségügyi ellátórendszer struktúrájának megbízható működése. “Az egészségügyi kormányzat, valamint az orvosi kar támogatását egyaránt élvező Szakmai Kollégium munkájával hozzájárul a magasabb színvonalú egészségügyi ellátás megvalósulásához” – fogalmaztak.