A lakossági hitelek tömeges bedőlésére reagálva az Európai Bizottság olyan új európai szintű jelzáloghitelezési szabályokra tett javaslatot csütörtökön, amelyek jobban megvédik majd a kockázatoktól a fogyasztókat.

A Bizottság szerint a válság megmutatta, milyen károkat tudnak okozni a felelőtlen hitelezési és kölcsönfelvételi módszerek a fogyasztóknak, a hitelnyújtóknak, a pénzügyi rendszer és a gazdaság egészének. Brüsszel ezért csütörtökön olyan jogszabályi javaslatokkal rukkolt elő a jelzáloghitelezés területén, amelyek szándéka szerint megfelelő védelmet nyújtanak majd azoknak a fogyasztóknak, akik házat és lakást vásárolnak, illetve jelzáloghitelt vesznek fel ingatlanjukra.

A javaslat értelmében a hitelt felvevők a reklámozásra, a szerződéskötés előtti tájékoztatásra, a tanácsadásra, törlesztési képességük felmérésére és a felvett kölcsön határidő előtti visszafizetésére vonatkozó szabályok szigorításán keresztül élvezhetnek majd a jelenleginél nagyobb védelmet.

Brüsszel adatai szerint 2006 és 2007 folyamán az Egyesült Királyságban a jelzálogok közel 50 százalékát anélkül nyújtották, hogy előtte ellenőrizték volna a kedvezményezettek jövedelmét. Ugyancsak a felelőtlen gyakorlatok között említi meg a Bizottság közleménye azt, hogy a lett, a litván és a román jelzáloghitelek több mint 90 százalékát külföldi valutában nyújtották.

A fogyasztóknak a jövőben a hitelnyújtás valamennyi szakaszában olyan többlet információkat kell majd nyújtani, amelyek birtokában felelősségteljes döntést hozhatnak. A hitelt felvevőknek ugyanakkor kötelességük lesz megadni a hitelnyújtóknak mindazokat a szükséges információkat, amelyek alapján utóbbiak könnyebben felmérhetik, hogy az ügyfél képes lesz-e visszafizetni a felvett kölcsönt. Az ügyfeleknek a jövőben a kölcsönszerződés lejárta előtt jogukban állna a tagállamok által támasztott bizonyos feltételek mellett a felvett hiteleket visszafizetni.

A Bizottság javaslatai egyúttal első lépésnek tekinthetők egy valóban egységes páneurópai jelzálogpiac létrehozása felé. Az ilyen hiteleket kihelyező intézményeknek egy egységes európai tájékoztató füzet (angol rövidítése ESIS) révén kell személyre szabott információt adniuk a fogyasztóknak, akik így össze tudják majd hasonlítani a különböző ajánlatokat