“Politikailag motiváltnak” minősítette Julija Timosenko perét keddi állásfoglalásában az Amnesty International, amely a hivatali hatalommal való visszaélés címén hét év szabadságvesztésre ítélt egykori ukrán kormányfő azonnali szabadon bocsátását követelte.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének londoni közleménye szerint a Timosenko ellen felhozott vádak “nemzetközileg értelmezhetetlen kihágásokra” alapulnak, politikailag motiváltak, és arra irányuló kísérletet jelentenek, hogy kriminalizálják a volt miniszterelnök által munkája során hozott döntéseket.

Az Amnesty International szerint a rossz politikai döntéseket – “ha itt egyáltalán erről van szó” – a választóknak kell büntetniük, nem a bíróságoknak. Julija Timosenko elítélése az ellene megfogalmazott vádpontok alapján törvényellenes, ezért Timosenkót azonnali hatállyal szabadon kell engedni, és a vele szemben felhozott összes vádat ejteni kell – áll az AI keddi londoni felhívásában.

Az emberi jogi szervezet szerint a Timosenko-per rendszerszintű problémákat tárt fel az ukrán igazságszolgáltatáson belül, és az eljárás kétségeket ébreszt az ukrán bíróságok függetlenségével kapcsolatban.