Közös nyilatkozatban szólította fel a szlovák politikai erőket az euróövezet stabilitásának biztosítását szolgáló mechanizmus kibővítésének ratifikálására az Európai Bizottság, valamint az európai uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke.

José Manuel Durao Barroso és Herman Van Rompuy a Brüsszelben szerdán kiadott közleményben jelezték: tudomásul veszik a legutóbbi szlovákiai politikai fejleményeket.

Bíznak ugyanakkor abban, hogy a szlovák parlament és a hatóságok teljes egészében tudatában vannak annak, hogy az új intézkedések elfogadása kritikus fontosságú az egész euróövezet számára. A gyors jóváhagyás szerintük valamennyi euróövezeti ország, köztük Szlovákia és népeik érdeke is.

A két politikus ezért arra szólította a szlovák pártokat, hogy tegyék félre rövid távú politikai érdekeiket, és már a következő adódó alkalmat ragadják meg a megállapodás megerősítésére.

A szlovák parlament kedden nem hagyta jóvá az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítését a bizalmi szavazással összekötött voksoláson, ami a kormány bukását is jelenti.