Újabb tárgyalást kezdeményez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a készülő felsőoktatási törvényről – tették közzé a kormany.hu oldalon pénteken. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: részt vesznek az egyeztetésen.

A kormányzati portálon közzétett kommüniké szerint a jövő héten várhatóan megkezdődik a társadalmi egyeztetés a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénytervezetről, és ennek keretében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium külön lehetőséget biztosít a hallgatóknak a tervezet megvitatására.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár jövő keddre ismét tárgyalásra hívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségét – írták, hozzátéve: a megbeszélés napirendjén a felsőoktatási rendszer átalakítása és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénytervezet szerepel.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI kérdésére pénteken azt mondta: részt vesznek az egyeztetésen. A HÖOK két kulcskérdésnek “a hallgatók tervezett röghöz kötését és a bújtatott tandíjat” tartja – erősítette meg korábbi álláspontjukat. A hallgatói vezető leszögezte: ezek rendezéséhez ragaszkodnak.
A hallgatói szervezet a készülő javaslat e két passzusa miatt október 27-re országos tiltakozó demonstrációt hirdetett az oktatási államtitkárság épülete elé.