A Magyar Bankszövetség ezután fog tájékozódni az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatáról és arról, hogy az Európai Bankföderációnak ezzel kapcsolatban mi az álláspontja – tájékoztatták az MTI-t a bankszövetségnél. Amennyiben a javasolt szabályozás megszületik, a PSZÁF annak előírásai szerint fog eljárni – közölte az MTI-vel a felügyelet szóvivője.

Jose Manuel Barroso a Le Parisien című francia lap vasárnapi számában kifejtette, hogy törvénybe kell iktatni a bankoknál a személyes felelősséget.A héten csütörtökön javaslatot fogok előterjeszteni arra, hogy az európai törvényekbe kerüljön bele a bankárok személyes felelőssége” – mondta Barroso az interjúban.

Az utóbbi időben olyan helytelen módszereket tapasztalhattunk a pénzpiacokon, amelyek egyike másika kiválthatta a jelenlegi válságot. Ezeket most szabályozni fogjuk” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Barroso szerint azok, akik megsértik a szabályokat, büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak.

Legutóbb a svájci UBS nagybanknál okozott több mint kétmilliárd dolláros kárt egy munkatárs azzal, hogy felhatalmazás nélküli ügyleteket kötött a saját szakállára.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek azt mondta, hogy a bankszövetségnél még nem ismerik Barroso nyilatkozatát, ezután fognak tájékozódni arról, valamint az Európai Bankföderáció azzal kapcsolatos álláspontjáról.

Bankszakértői források az MTI-nek úgy fogalmaztak: végtelenül aggasztónak tartják az általánosítást. Sem a gazdasági, sem a pénzügyi válság kirobbanásáért nem lehet a bankokat a bűnbakká tenni, és a bankok vezetőit sem; a magyar bankok pedig végképp nem voltak semmilyen módon okozói a pénzügyi válság kirobbanásának, és annak a helyzetnek sem, ami a válság nyomán Magyarországon kialakult – hangsúlyozták.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) a javaslat konkrét tartalmát nem ismerik, a felügyelet álláspontja szerint az előkészületeknek ebben a fázisában alapvetően a jogalkotó lehet illetékes a kérdések tisztázásában. Természetesen, amennyiben ilyen szabályozás születik akár európai szinten kötelező érvénnyel, akár a magyar jogalkotásban, a felügyelet annak előírásai alapján fog eljárni – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek.