A tiszalöki emberölés bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere kedden a Pest Megyei Bíróságon.

A vádiratban az áll: a munkába induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én Tiszalökön a saját házának az udvarán gyilkolták meg egyetlen lövéssel, amelyet egy távcsöves vadászpuskából, mintegy húsz méterről adtak le.

A vád szerint a lövést Kiss Árpád elsőrendű vádlott adta le, de a támadásnál Kiss István másodrendű vádlott is jelen volt. Kóka Jenőt abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat. A terepszemle alapján úgy döntöttek, hogy a harmadrendű vádlottat, Pető Zsoltot kihagyják a bűncselekmény elkövetéséből.

A vád szerint a helyszín közelébe az egykor szerződéses katonaként Koszovót is megjárt Csontos István negyedrendű vádlott vitte a vádlottakat egyik társa rokonának autóján, majd a több tíz kilométernyire lévő Polgáron várakozott társaira.

A támadók autója a gyilkosság elkövetése utáni menekülésben a Keleti-főcsatorna melletti földúton, a sárban elakadt, ezért megkérték a munkahelyükön dolgozó kolléganőjüket, F.-né Ny. Évát, aki korábban szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, hogy mentse ki őket. Az ügyben tanúként kezelt nő a saját autóján visszavitte Kiss Istvánt és Kiss Árpádot Debrecenbe, ott a vádlottak elrejtették a támadáskor használt fegyvereket. Ezután visszatértek az elakadt autóhoz, majd helybéliektől segítséget kérve egy traktorral húzták ki a járművet – áll a vádiratban.

Kedden elsőként az áldozat feleségét hallgatta meg a bíróság. Elmondta: férje az éjszakai műszakba indult dolgozni, amikor megölték. Aznap este is a megszokott időben, tíz óra előtt ébresztette fel, a férfi összekészült és elindult, miközben ő vacsorázni kezdett. Ekkor egy pukkanást, majd egy csapódást hallott, mire kiszaladt a házból, és látta, hogy a férje arccal előre fekszik a kövön, és minden csupa vér. Először azt hitte, rosszul lett a férfi, meg akarta fordítani, de nem sikerült. Ezután a kapunál segítségért kezdett kiabálni a közelben lakó rokonoknak. Az asszony öccse átsietett, és ő vette észre, hogy a férfit meglőtték. Hívták a mentőket és a rendőrséget, de a férje életét már nem sikerült megmenteni.

Beszámolt arról is, hogy a gyilkosság előtt két-három héttel a férje elmesélte neki, hogy a munkából tartott hazafelé, amikor csuklyát és kommandósruhát viselő férfiak igazoltatták, de a környéken nem állt rendőrautó. Továbbengedték, de furcsának találta, hogy bár átadta az iratait, mégis megkérdezték tőle, hogy hol lakik. A nő arról is beszélt, hogy volt olyan eset, amikor őt egy autó követte, a szomszéd pedig látott még a gyilkosság előtt egy nagy sötét autót, amelyből egy ember szállt ki.

Az áldozat veje, aki Tiszaeszláron lakik, a tárgyaláson szintén felidézte a történteket. Mint mondta, jártak aznap az apósáéknál látogatóban, majd délután hazamentek. A történtekről az anyósa értesítette nem sokkal a gyilkosság után. Mikor kiért, azt látta, hogy ott vannak a rendőrök és mentők, a területet lezárták.

Neki is elmesélte az apósa azt, ahogyan igazoltatták. A férfi elmondta azt is, hogy egyszer azután, mikor náluk voltak Kókáék, arról számolt be neki az anyósa, hogy egy autó követi őket egészen Tiszalökig. Azt is elmondta: egy nagy sötét terepjáró jelent meg a virrasztáskor a határban Tiszaeszláron, amikor az anyósa már átköltözött hozzájuk. A bíró erre megkérdezte, miért beszélnek folyton terepjárókról, nem lehet-e, hogy “a misztikumot keltik”? Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: a gyilkosság előtt hallott már a romák elleni támadásokról és a híradásokban szereplő fekete autókról.

A bíróság délután az áldozat két munkatársát hallgatta meg, akikkel a tiszavasvári vegyi üzemben dolgozott együtt. Mindketten jó szándékú, becsületes embernek ismerték meg a férfit, akinek nem voltak haragosai. Nekik is beszámolt a férfi az igazoltatásról – mondták.

A tárgyalás szerdán folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.