Szerbia jó munkát végez az emberkereskedelem megakadályozása és a közvélemény tájékoztatása terén, de szigorúbb büntető intézkedéseket kell hoznia a jövőben – jelentette ki szerdán Vincente Deger, az EU belgrádi képviseletének vezetője.

Deger előző este részt vett az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából megrendezett figyelemfelkeltő sétán, amelyre a Szerb Vöröskereszt szervezésében került sor az egyik legnagyobb belgrádi bevásárlóközpontban.

Dragan Radovanovic professzor, a Szerb Vöröskereszt elnöke a sajtónak kifejtette, hogy Szerbia átfogó küzdelmet indított az emberkereskedelem, mint az újkori rabszolgaság formája ellen, s a szervezet ebből a potenciális áldozatokat megcélzó felvilágosító munkával veszi ki a részét. A vöröskereszt 70 szerbiai városban, 500 önkéntes bevonásával kezdett bele a kampányba, amelynek során eddig mintegy 100 ezer embert szólítottak meg, de a cél az, hogy mindenkihez eljusson üzenetünk.

Kutatások szerint Európában évente több mint 140 ezer ember kerül az emberkereskedők hálójába, s a bűnszövetkezetek évente mintegy hárommilliárd dollárt zsebelnek be szexuális kizsákmányolás és áldozataik rabszolgamunkára fogása révén. Az emberi szervkereskedelem – a kábítószer- és fegyverkereskedelem mellett – a bűncselekmények harmadik legjövedelmezőbb ága – teszi hozzá a Tanjug szerb hírügynökség.

Az emberkereskedők áldozatainak védelmét koordináló szerbiai szolgálat szerint idén eddig 73 ilyen áldozatot sikerült beazonosítaniuk az országban. Közülük 31-et szexuálisan zsákmányoltak ki, 22-t munkára, hetet koldulásra kényszerítettek. Négy nőt kényszerházasságba vittek, további két embert pedig bűncselekmények elkövetésére kényszerítettek.