A fennálló nézeteltérések ellenére Németországnak és Franciaországnak közös lépéseket kell tennie az adósságválság leküzdése érdekében – hangsúlyozta az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, aki annak a reményének adott hangot, hogy a vasárnapi állam- és kormányfői csúcs sikeres lesz.

A Handelsblatt pénteki számában megjelent nyilatkozatában Olli Rehn úgy vélte, hogy az apró lépések már nem elegendők, átfogó megoldásra van szükség.

Olli Rehn a német üzleti napilapnak öt feladatot vázolt. Első helyen a görög válság tartós megoldását említette. Második feladatként arra utalt, hogy az EFSF euróövezeti támogatási alapot erősíteni kell, ugyanakkor az Európai Stabilitási Mechanizmusként említett ESM életbe lépését 2013-ról 2012-re kell előre hozni. Harmadik teendőként azt sürgette, hogy az Európai Unió mielőbb állapodjon meg a bankok lehetséges támogatásáról, illetve az ehhez szükséges tőke biztosításáról. A negyedik feladat Rehn szerint az, hogy a kormányfők vállaljanak egyértelmű elkötelezettséget a költségvetés konszolidálására, valamint reformok végrehajtására. Ez – mint hozzátette – különösen Olaszországra vonatkozik. Végezetül arra utalt, hogy az euróövezeten belül az eddiginél szorosabb gazdaságpolitikai együttműködésre van szükség.

A német-francia együttműködést a biztos elengedhetetlennek nevezte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az előrelépéshez ez nem elegendő, és szükség van mind a 17 euróövezeti tagállam egyetértésére.

Rehn szerint az euróövezeti mentőalapot mindenképp erősíteni kell. Mint mondta, Brüsszelben intenzíven dolgoznak az ezt eredményező mechanizmusokon, részleteket azonban nem volt hajlandó közölni. Közvetve azonban elutasította azt a francia követelést, amelynek célja, hogy az EFSF-alapot az Európai Központi Bank segítségével bővítsék. “Ügyelnünk kell arra, hogy az érvényben lévő európai uniós szerződések mit tesznek lehetővé és mit nem” – fűzte hozzá.

A lap kérdésére válaszolva a biztos utalt azokra a javaslatokra, hogy az úgynevezett feltörekvő államok – köztük Kína és Brazília – a Nemzetközi Valutaalapon keresztül közreműködjenek az EFSF finanszírozásában. Rehn szerint egy ilyen lépésnek messzemenő politikai következményei lehetnének, és ahhoz vezetne, hogy a szóban forgó országok közvetve helyet kapnának az euróövezeti tagállamok asztala mellett