Határozatlan időre felfüggesztette hétfőn reggel az új felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul elkezdett éhségsztrájkját szegedi hallgatók egy csoportja.

A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának auditorium maximumában pénteken esete mintegy nyolcvan hallgató kezdett éhségsztrájkot. A diákok a hétvégén csupán napi öt liter vizet vettek magukhoz, és hálózsákokban a padok között, az előadóterem földjén aludtak. Az éhségsztrájkolók vércukrát és vérnyomását folyamatosan ellenőrizték. A demonstráció során néhányan rosszul lettek, ők orvosi javaslatra befejezték a koplalást.

Juhász Tamás, a demonstráció szervezője korábban az MTI-nek elmondta, akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban érdemi párbeszéd alakuljon ki a kormányzat és az érintettek, a hallgatói érdekképviselet, az egyetemi vezetők és szakszervezetek között.

A szervező elmondta, társaival elfogadhatatlannak tartja, hogy az új felsőoktatási törvény folyamatosan változó – s ezzel bizonytalanságot teremtő – koncepcióiban felmerül a „bújtatott tandíj”, a hallgatók „röghöz kötésének” vagy bizonyos képzések kizárólagosan költségtérítésessé tételének ötlete.

A hatvanórás tiltakozás alatt a diákok tanultak, társasjátékokat játszottak, filmeket néztek, beszélgettek, olvastak. A hallgatók félmázsányi nagyméretű kartonlap és 120 méternyi vászon felhasználásával transzparenseket gyártottak a hétfőre meghirdetett tüntetésre. A demonstrálók „Hoffmann-egypercesek” néven tucatnyi rövid videó üzenetet is készíttek, melyekben kifejtették a jogszabálytervezettel kapcsolatos álláspontjukat.