Eltérően ítélték meg a megyei önkormányzatok intézményeinek, illetve vagyonának állami tulajdonba adását az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának hétfői ülésén a kormánypárti és az ellenzéki képviselők.

A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, az intézmények és a fővárosi önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslathoz több módosító javaslat is érkezett, ezek között Varga Zoltán és szocialista képviselőtársaié.

Az ellenzéki képviselők egyebek mellett arra tettek javaslatot, kerüljön be a szövegbe, hogy az állami tulajdonba kerülő ingatlanok – funkcióváltás utáni – értékesítése esetén a megyei önkormányzatokat kárpótlás illeti meg. A javaslatot a bizottság nem támogatta.

Varga Zoltán, aki egyben Békés megye közgyűlésének képviselője is, elmondta, a hivatalos adatok szerint a megye átadásban érintett vagyona könyvszerinti értéken gyakorlatilag négyszerese annak az adósságállománynak, mint amit a kormány átvállal.

A volt szocialista önkormányzati miniszter úgy vélte, a kormány a többszörösét veszi el a megyéktől az önkormányzati vagyon és az adósság együttes elvitelével.

Láng Zsolt (Fidesz) bizottsági elnök szerint ugyanakkor csúsztatás nélkül nem lehet összevetni a kettőt, ahogy a körtét sem lehet az almával összehasonlítani. Arra mutatott rá, hogy a megyei adósságállomány “aktív”, miközben a vagyontárgyak nagy része a jelenlegi gazdasági helyzetben “passzív”.

Hasonló állásponton volt frakciótársa, Gelencsér Attila (Fidesz) a Somogy megyei közgyűlés elnöke is, aki arról beszélt: a megyei vagyon egy része inkább költséget jelent az önkormányzatnak. Utalt arra, hogy egyes ingatlanok őrzése vagy állagmegóvása százmilliós nagyságrendű tétel.

Példaként említette, hogy az önkormányzat egyik Siófok aranyparti ingatlanát, valamint egy fonyódligeti táborrészt évek óta nem tud értékesíteni.