Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot.

A bizottság a kormánypárti képviselők 12 igen, és az ellenzékiek 6 nem szavazata ellenében döntött az általános vitára való alkalmasságról.
Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta: 2012. január elsejétől megszűnik az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek, országgyűlési- illetve európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, és a korengedményes nyugdíj (összefoglalóan civil korai nyugdíjak). Megszűnik a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíja is.

Hozzáfűzte: a már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és 2012-től ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték.

Hangsúlyozta: az alapelv az volt, hogy a nyugdíjbiztosítási alap egyensúlyának megteremtése érdekében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani és folyósítani.
A törvényjavaslat a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét nem érinti, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell folyósítani. A főosztályvezető ismertette, hogy akik most nyugdíjban vannak, vagy valamilyen szempontból jogosultak lennének ilyen típusú ellátásra, a jövőben is kapnak ellátást, csak ezt nem nyugdíjként, hanem korhatár előtti ellátásként kapják majd meg.

Beszélt arról is, hogy a munkavégzés mindkét körnek – vagyis a civil és a fegyveres ellátottaknak is – engedélyezett, egy év alatt egységesen maximum a minimálbér 18-szorosát lehet megkeresni, de feketemunka esetén szigorú büntetést helyez kilátásba a javaslat.

Bertha Szilvia (Jobbik) a bányásznyugdíjjal kapcsolatos szabályozást viszonylag korrektnek nevezte. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a javaslat összességében nem valósítja meg a nyugdíjkassza “profiltisztítását”, mert maradnak öregségi nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjak. Hozzáfűzte: a javaslat számos ponton nincs összhangban a nemzetközi és az európai uniós joggal. A feketefoglalkoztatással kapcsolatban kiemelte: azt valóban ellenőrizni, büntetni kell, azonban a büntetés szerinte túlzott mértékű.
Asztalosné Zupcsán Erika válaszában hangsúlyozta: az egész javaslattal korrekt kivezetést szeretnének biztosítani. A nők 40 év szolgálati idő után történő nyugdíjazási lehetőségének megtartásáról azt mondta: ha valaki 40 év szolgálati idővel rendelkezik, azzal már megalapozta azt az ellátást, amit kap, míg a többi esetben nem járulékkal megalapozott ellátásról van szó. A feketemunka kapcsán hangsúlyozta: büntetés csak akkor keletkezhet, ha van mit büntetni.

Nemény András (MSZP) kérdésére válaszolva Asztalosné Zupcsán Erika elmondta: ha feketemunka miatt megszüntetik az ellátást, az ellátott akkor kaphat újra nyugdíjat, ha a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Ese Péter, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének jogásza a bizottság ülésén azt javasolta, hogy legalább egy évvel halasszák el a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését, mert így nincs elég felkészülési idő. Úgy vélekedett, hogy egy életpályamodell mielőbbi kidolgozására is szükség van.