Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a magyar bankrendszer újraszabályozását célzó jogszabálytervezet – közölte Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozó után adott nyilatkozatában, amelyet csütörtökön tettek közzé a miniszterelnök Facebook-oldalán.

A kormányfő szerint az elmúlt időszak történéseiből azt a tanulságot kell levonni, hogy valami tönkrement az európai bankrendszerben, az ugyanis lehetetlen, hogy a pénzintézetek háromévente az európai emberekhez forduljanak segítségért. Ezért meg kell változtatni a bankok működésének körülményeit, újra kell szabályozni az életüket: Magyarországon ez a munka már folyik, és hamarosan a Ház elé kerül a magyar bankrendszer újraszabályozását célzó törvénytervezet – mondta.

A brüsszeli repülőtéren szerda este rögzített nyilatkozatában az EU-csúcsot összegezve Orbán Viktor kifejtette: rendezték az európai bankok megsegítésének kérdését, és a jó hír az, Magyarországot nem fenyegeti az a veszély, hogy magyar adófizetők forintjaiból más államok bankjainak kisegítésére kelljen költeni. A közösség vezetői ugyanis azt a szabályt állították fel – folytatta -, hogy ha egy pénzintézet bajba jut, akkor első helyen a tulajdonosainak, részvényeseinek kell helyt állniuk a veszteségekért. Ha ez nem elegendő, akkor a fennmaradó rész erejéig belép az adott nemzetállami költségvetés, ha pedig ez sem elég, akkor egy európai pénzügyi alapból kaphatnak segítséget, de abba az alapba az eurózónán kívüli tagállamoknak nem kell befizetniük. A megállapodásnak része az is, hogy ha egy bank feltőkésítésre szorul, akkor nemcsak az anyabankot, hanem a leánybankjait is el kell látni pénzügyi forrásokkal. Vagyis így a Közép-Európában működő leányintézményeknek is forrást kell adni, hiszen az lehetetlen lenne, hogy a térség országainak vállalkozói tönkremenjenek, ne jussanak hitelhez csak azért, mert az anyabankok a saját maguk mentése érdekében kivonják innen a hitelezésre rendelkezésre álló forrásokat – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor végül beszámolt arról is a döntésről is, hogy ha egy bank bajba jut, akkor annak vezetői nem juthatnak sem extra magas fizetéshez, sem prémiumhoz, sem osztalékhoz, sem semmilyen más módon nem állhat elő az a helyzet, hogy – mint mondta – miközben az adófizetők segítik ki az adott pénzintézetet a bajból, aközben annak vezetői továbbra is milliókat, milliárdokat keresnek olyan prémium formájában, ami nem illeti meg őket.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a szerdai 27-es körű ülés után kiadott közleményében azt írta, helyreállítja az európai bankszektor iránti bizalmat az a megállapodás, amelyet az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői tanácsa szerda este ért el a bankok feltőkésítésének szabályairól.