Folytatódik ma a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat vitája a parlamentben.

A képviselők kilenc órán át tárgyalnak a jövő évi büdzséről, amelynek általános vitáját szerdán kezdte meg és jövő szerdán zárja le a Ház.

A vitát megnyitó expozéjában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a jövő évi büdzsé stabil, kiszámítható, feladatközpontú költségvetés. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) véleményét összegezve Domokos László elnök arról beszélt, hogy a központi költségvetés adósságának csökkenése irányába mutat a 2012-es büdzsé, kritikaként fogalmazta meg ugyanakkor: az ÁSZ munkáját nehezítette, hogy a költségvetést nem alapozták meg háttérszámítások, illetve ezeknek a számításoknak a hozzáférhetőségével évek óta elégedetlen a számvevőszék.

Az MSZP a vitában a leszakadás és az elszegényedés költségvetésének bélyegezte a javaslatot, a Jobbik annak megszorító jellegét kifogásolta, míg az LMP a kettős beszédet kárhoztatta, mondván, elfogadhatatlan, hogy a kormány a csökkenő számokról “növekedési bizonyítványt” állítson ki.
A 2012-es költségvetésben az államháztartás tervezett hiánya 576,54 milliárd forint, 13.950,63 milliárd forint bevétel és 14.527,17 milliárd forint kiadás mellett. Jövőre – folyó áron – 29.111 milliárd forintra tervezi a kormány a bruttó hazai termék (GDP) összegét. Az indítvány 2,5 százalékos hiánnyal és 4,2 százalékos inflációval számol.