A második szakaszba léptette az eljárást a Bizottság hazánkkal szemben a vezetői engedélyekre vonatkozó nemzeti jogszabály átvételének elmulasztása miatt. A hulladékok egy speciális területén is mulasztásban van az ország.

Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy uniós jogból fakadó kötelezettségeivel összhangban nemzeti jogszabályt fogadjon el a vezetői engedélyekre vonatkozóan. Az indoklással ellátott vélemény formájában közzétett felszólításra elvileg két hónapon belül reagálnia kell a magyar hatóságoknak különben a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Magyarországnak 2011. január 19-ig kellett volna átültetnie nemzeti jogrendszerébe a vezetői engedélyekről szóló, 2006-ban módosított irányelvet, ami többek között új vezetőiengedély-kategóriákat vezet be és összehangolja a jogosítványok érvényességi idejét. Brüsszel abban bízik, hogy az új szabályok révén csökkenni fog a csalás lehetősége, a járművezetők számára biztosított lesz a szabad mozgás lehetősége és javulni fog az európai utak biztonsága.

A Bizottság érvelése szerint az irányelv végrehajtásának elmaradása megnehezítheti a magyar vezetők számára, hogy vezetői engedélyüket egy másik uniós tagállam vezetői engedélyére cseréljék le, illetve más európai vezetők számára azt, hogy vezetői engedélyüket magyar engedélyre cseréljék le Magyarországon.

Az Európai Bizottság csütörtökön arra is felszólította Magyarországot, hogy hozza összhangba nemzeti szabályozását az ásványinyersanyag-kitermelő iparban keletkező hulladékkal kapcsolatos európai normákkal.

Noha az irányelv számos rendelkezése megfelelően átültetésre került a magyar jogba, a Bizottság 2010 márciusában Magyarországnak küldött felszólító levelében több hiányosságra is felhívta a figyelmet. Azóta Magyarország ezek többségét pótolta, ám még mindig vannak lényeges hiányosságok az irányelv „feldolgozás” és „ásványinyersanyag-kitermelő ipar” fogalmával kapcsolatban. Ez korlátozza az irányelv alkalmazási körét és akadályozza teljes körű végrehajtását. Noha a magyar hatóságok beleegyeztek a szükséges módosítások elfogadásába, nem történt semmilyen változás. Ez indokolja azt, hogy a Bizottság indoklással ellátott véleményt küld Magyarország számára.