Erős önkormányzatok nélkül nem képzelhető el erős Magyarország – mondta Deutsch Tamás. A néppárti európai parlamenti (EP) képviselő egy pénteki budapesti szakmai konferencián egyebek mellett arról beszélt, hogy az önkormányzati rendszer átalakítására az európai uniós források minél hatékonyabb fogadása és felhasználása miatt is szükség van.

Deutsch Tamás a Hét Határ Önkormányzati Szövetség rendezvényén azt mondta, hogy a kormány által előkészített és benyújtott új önkormányzati törvény európai szintű változtatásokat tartalmaz.

Az EP-képviselő utalt arra, hogy az Európai Unió a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakra várhatóan alapvető strukturális átalakításokat ír elő a kohéziós források fogadására, és – mint fogalmazott -, ennek megy most elébe Magyarország.

Mindaz ami most történik – tehát a közigazgatás, az önkormányzati rendszer és a nagy ellátórendszerek átalakítása – erősíti Magyarország képességét arra, hogy az EU-forrásokat minél nagyobb mértékben fel tudja majd használni – fűzte hozzá.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: a kormány legfontosabb nemzetpolitikai célja, hogy Magyarország minél erősebb legyen, mert szavai szerint csak egy erős Magyarország tudja elérni céljait a Kárpát-medencében, az Európai Unióban vagy bármilyen nemzetközi fórumon.

A politikus, aki egyben a Hét Határ Önkormányzati Szövetség elnöke, a konferencia sajtó számára is nyilvános megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a szövetség 2006. december 5-én, a kettős állampolgárságról tartott “gyászos emlékezetű” népszavazás második évfordulóján alakult meg.

Elmondta, azzal a céllal hozták létre a szövetséget, hogy létezésével cáfolja meg azt a gondolatot, miszerint a magyar polgárok többsége a népszavazáson nemet mondott volna a nemzet határokon átívelő újraegyesítésére.

Az azóta eltelt időszakra utalva arról beszélt, hogy az Európai Parlamentben, az Európai Néppárt magyar delegációjában együtt dolgoznak három erdélyi és két felvidéki magyar képviselővel is. Mint mondta, ez azt jelzi, hogy az EP-ben a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítése már nem egy távoli cél, hanem maga a valóság.

Mint fogalmazott, 19-en már olyan erőt képviselnek, amely nem hagyható figyelmen kívül az Európai Néppárt döntéshozatali folyamataiban sem.