Szabó Máté ombudsman ismét vizsgálatot indított a Cseppkő Gyermekotthonban, ezúttal azért, mert egy panaszos azt állította: az intézmény egyik otthonegységében “a vezető bevett nevelési módszere a verbális agresszió” – tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatóját és a gyermekjogi képviselőt kérte fel vizsgálatra, azok véleménye viszont eltért az ügyben.

A hivatal azt írta: mivel az ellentmondás feloldására az ombudsmannak nincsenek eszközei, alapvető joggal összefüggő visszásságot sem tudott megállapítani. Így Szabó Máté felkérte a gyermekotthont fenntartó Fővárosi Önkormányzatot: kísérje fokozott figyelemmel az intézmény munkáját.

A közlemény szerint az országgyűlési biztos felkérésére vizsgálódó szakemberek bizalmatlanságot, gyanakvást tapasztaltak. Nem volt zökkenőmentes az időpont-egyeztetés sem, előfordult, hogy hosszasan várakoztatták őket vagy nem tették lehetővé a gyermekkel való találkozást.

A gyermekvédelmi szakszolgálat véleménye szerint a gyermekotthonban negatív hangulat uralkodik, a gyermekek jelenlegi gyámjukkal szemben bizalmatlanok, a gyám pedig “gyakran ingerült, kommunikációja indulatos, nevelési módszerére a fegyelmezés, a rendreutasítás a jellemző”.

A gyermekotthonban a gyermekjogi képviselő is személyesen tájékozódott; négyszemközt beszélgetett az igazgatóval, az otthonegység gondozottjaival, a szakdolgozókkal és a pszichológussal, és meghallgatta a panasz által érintett vezetőt is. A képviselő arról számolt be, hogy vele az intézmény vezetősége és dolgozói együttműködtek. Véleménye szerint nem valószínűsíthető, hogy az otthonegység vezetője a gyermeki jogokat sértő magatartást tanúsít.

Az ügyben az otthon igazgatója is célvizsgálatot rendelt el, de ennek során sem találtak bizonyítékot a gyermekkel szembeni durva verbális vagy más agresszióra – olvasható a közleményben.

Az ombudsmani hivatal kiemelte, hogy Szabó Máté a gyermekotthonban korábban is folytatott már vizsgálatot, s akkori jelentésében “a gyermekekkel szembeni durva verbális agresszió, valamint a fizikai bántalmazás gyanújára tekintettel a gyermeki jogok, továbbá az emberi méltósághoz fűződő jog sérelmét” állapította meg. Emellett a gyermekotthonban az elmúlt időszakban több rendkívüli esemény (haláleset, verbális és fizikai agresszió) történt és felmerült a szexuális bántalmazás gyanúja is – tették hozzá a közleményben.