Wolfgang Schäuble az ARD televízióban sugárzott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy az euroövezetben maradást részesíti előnyben. Ehhez azonban teljesítenie kell a vállalt kötelezettségeket – hangoztatta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy Görögország a legutóbbi európai uniós csúcstalálkozón erre ígéretet tett.

A csütörtök esti interjúban Schäuble utalt arra, hogy a csúcson született megállapodások világos keretet vázolnak az adósságválságból való kilábalásra. Az Európai Unió, illetve az euroövezeti tagállamok teljesítik vállalásaikat, ha Görögország is ugyanezt teszi – hangoztatta a miniszter, hozzáfűzve: ellenkező esetben meg kell vizsgálni egy olyan kiút lehetőségét, amely megakadályozza a helyzet súlyosbodását, illetve azt, hogy a válság más országokra terjedjen át. A miniszter konkrétan Olaszországra utalt, ugyanakkor cáfolni igyekezett azokat az állításokat, amelyek szerint az olasz gazdaság még a görögnél is súlyosabb helyzetben lenne.

A pénteki német újságok az euroövezeti mentőcsomagról tervezett népszavazás lemondása ellenére meglehetős kételyeiknek adtak hangot a görögországi kibontakozás esélyeit illetően. A lapok úgy vélekedtek, hogy az országban már az elkövetkező napokban nagykoalíció jöhet létre, emlékeztettek ugyanakkor arra, hogy az eddig ellenzékben lévő konzervatívok korábban határozottan ellenezték a mentőcsomagot. Ez pedig szavahihetőségüket erősen megkérdőjelezi. Akárhogy is van, a görögöknek dönteniük kell arról, hogy támogatják-e a mentőcsomagot vagy az euró ellen vannak – írták a lapok.

A Handelsblatt című üzleti és politikai napilap ugyanakkor azt fejtegetette, hogy az euroövezeti térség nem rendelkezik megfelelő válságkezelési mechanizmussal. Az újság ennek kapcsán arra utalt, hogy nincs semmifajta kidolgozott eljárás egy ország rendezett államcsődjének lebonyolítására, és még kevésbé arra, hogy miként történhet egy esetleges kiválás az euroövezeti régióból. Több lap is ugyanakkor rámutatott arra: a görög válság fejleményei nyomán megdőlt egy több évtizedes tabu, azaz immár nyíltan felvetődött egy ország kilépésének a lehetősége.