A nemzeti és uniós források mellett az Európai Beruházási Bankot is szeretnék bevonni a Duna-stratégia finanszírozásába a Duna menti országok.

A stratégia keretében csak olyan projekteket lehet támogatni, amelyek megóvják a környezetet és bírják az együttműködésben részt vevő országok civil szervezeteinek támogatását – erről Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára beszélt egy hétfői konferencián Bukarestben.

Magyarország csak olyan projekteket hajlandó támogatni a Duna-stratégia keretében, amelyek nem ártanak a folyónak, így a Duna “zöld folyosó” maradhat, igazi közép-európai együttműködés pedig csak a civil társadalom támogatásával képzelhető el – hangsúlyozta Győri Enikő hétfőn Bukarestben, a Duna-stratégiában részt vevő EU-tagállamok és harmadik országok miniszteri szintű informális találkozóján. A Duna-stratégia lehetőséget teremt arra, hogy ez a régió a konkrét projektek révén a gazdasági növekedés térségévé válhasson az Európai Unióban, Magyarországnak pedig központi szerepet kell játszania a stratégia végrehajtásában – mondta az uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár.

Magyarország három területen – az energia, a vízminőség és a vízhez kapcsolódó kockázatok kezelése terén – végez koordináló tevékenységet. A magyar álláspont szerint a finanszírozásban mozgósítani kell az eleve meglevő tartalékokat, meg kell vizsgálni, hogy vannak-e uniós források, valamint azt is, hogy az Európai Beruházási Bankot (EIB) miként lehet bevonni a finanszírozásba. A nagy pénzügyi intézmények részéről megvan a társfinanszírozási készség, ha jó projektek születnek – fogalmazott.

Koordinációs iroda nyílik Budapesten

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és az EIB által aláírt egyetértési nyilatkozat értelmében budapesti székhelyű irodát állítanak majd fel, amely még az év vége előtt megkezdi működését. Az irodának a stratégia végrehajtásában, a rendelkezésre álló források koordinációjában lesz szerepe. Az EIB egy főt delegál a budapesti irodába, ahová egyébként Magyarország más országokból is vár néhány hónapra gyakornokokat, akik részt vesznek majd a pénzügyi tervezésben.

Teodor Baconschi román külügyminiszter a találkozón maga is úgy vélte: a Duna-stratégiában részt vevő országoknak megvan a kulturális affinitásuk ehhez az együttműködéshez, amely ugyanakkor nem romantikus, hanem nagyon is gyakorlatias megközelítést igényel.