Az Országgyűlésnek meg kell vitatnia azt a kérdést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezeti országok pénteken hajnalban született megállapodásához, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti – szögezte le Orbán Viktor pénteken.

Az európai uniós tagországok brüsszeli állam- és kormányfői találkozójának második napjához érkezve a miniszterelnök kijelentette: az ő mandátuma nem terjed ki arra, hogy föladjon bármit is a magyar szuverenitásból, a kérdésben a parlamentnek kell döntést hoznia.

Hozzátette: márciusig kell a döntésnek megszületnie, így a parlamentnek bőven van ideje.

Orbán Viktor a nyilatkozatban kifejtette: az eurozóna tagállamai javasolták, hogy azok az országok is csatlakozzanak a megállapodáshoz, akik nem tagjai az övezetnek. Ez viszont érinti a szuverenitás kérdését, azaz Magyarország nemzeti önrendelkezésének kérdését. “Szigorúbb szabályokat jelent, vétójogot veszít el, aki csatlakozik és így tovább (…) És az én mandátumom nem terjed ki arra, hogy föladjak bármit is a magyar szuverenitásból, ezért a magyar parlamentnek (…) döntést kell hozni ebben az kérdésben” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Megjegyezte: Örül, hogy az eurozóna tagállamai megállapodtak abban, hogyan kezelik az övezet válságát. De a csatlakozás a zónán kívüli EU-tagok számára szuverenitási kérdés – ismételte meg.

Szijjártó Péter: a magyar parlamentnek kellő ideje lesz megtárgyalni az euróövezeti megállapodást

Az Országgyűlésnek kellő ideje lesz arra, hogy megtárgyalja az euróövezeti országok péntek hajnalban született megállapodását – mutatott rá a miniszterelnök szóvivője Brüsszelben.

Szijjártó Péter – az uniós csúcstalálkozó helyszínéről – telefonon nyilatkozva az MTI-nek azt mondta: az eurózóna államainak nyilatkozatában megfogalmazott javaslathoz történő csatlakozás “mélyen érinti” a nemzeti szuverenitás kérdését, márpedig a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben Magyarországon csak a magyar Országgyűlés jogosult dönteni. “Ezért szándékaink szerint a magyar parlament meg fogja vitatni az eurózóna államainak javaslatához való csatlakozás kérdését” – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a megállapodás tervezett hatálybalépési időpontjának ismeretében a parlamentnek kellő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy “ezt a súlyos kérdést kellő komolysággal meg tudja tárgyalni”.