Kompromisszumra jutottak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken arról, hogy egyelőre nem döntenek Szerbia EU-tagjelölti státusának megadásáról, de legkésőbb márciusig megteszik azt – erősítette meg Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke a brüsszeli csúcsértekezletet követően tartott sajtótájékoztatón.

A közös zárónyilatkozatra is hivatkozva elmondta: a vezetők üdvözlik a látványos haladást, amelyet Belgrád ért el az uniós kritériumoknak való megfelelésben, továbbá üdvözlik a szerb-koszovói párbeszéd újraindulását is. Jelezték ugyanakkor, hogy még meg kell erősíteni: Szerbia kellő előrelépést ért el a Pristinával kötött megállapodások végrehajtásában.

Az uniós országok némelyikében aggodalmat keltett a jelentős arányban szerbek lakta észak-koszovói övezetben megnövekedett feszültség.

Külön méltatta Van Rompuy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel kialakult szerb együttműködést. Belgrád idén több feltételezett háborús bűnös őrizetbe vételéhez és Hágába juttatásához járult hozzá.

Van Rompuy elmondta, hogy várakozásai szerint az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa februárban hozhat kedvező döntést a tagjelölti státusról, s azt márciusban a tagállamok vezetői is megerősíthetik.

Az ülés elnöke és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság vezetője hangoztatta, hogy pénteken történelmi pillanatokat élt meg az EU Horvátország csatlakozási szerződésének aláírásával. Megerősítették, hogy ez pozitív jel az egész bővítési folyamat szempontjából, így a nyugat-balkáni országok integrációját illetően is.

Áttekintették az állam- és kormányfők Montenegró csatlakozásának kérdését is. Utaltak arra, hogy jövő júniusban megnyithatónak tartják a csatlakozási tárgyalásokat ezzel a köztársasággal, de előzőleg a reformok gyakorlatba való átültetésének újabb értékelésére kérik a külügyminiszteri tanácsot.