Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) értékelése szerint a magyar csődtörvény közepesen felel meg a nemzetközi elvárásoknak, mivel azonban ezen belül a cégek reorganizálását a szabályok csak nagyon kis mértékben támogatják, a Transparency International (TI) azt javasolja, hogy készüljön olyan új csőd- és felszámolási törvény, amely a bajba jutott cégek reorganizálását helyezi előtérbe.

Dietz-Blaskó Judit kutatásvezető a TI által készített tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten elmondta: a felszámolási eljárásokban a korrupciós kockázatokat vizsgálva arra jutottak, hogy az itt tapasztalható visszaélések miatt 300-500 milliárd forintnyi vagyon tűnik el évente, amely 50-80 ezer munkahely elvesztésével jár.

A felmérés szerint a felszámolási eljárásokban a magyarországi cégek vagyonának 60 százaléka vész el, miközben az európai gyakorlatban 40 százalék a veszteség. Amennyiben ezt el lehetne érni Magyarországon, mintegy 400 milliárd forintnyi vagyont lehetne megmenteni – fejtette ki.

Az anomáliák között első helyen áll a sokszor módosított, és így kuszává tett csőd- és felszámolási törvény. Ezen tovább rontott a legutóbbi módosítás, amely a kiemelté nyilvánított cégeket kiveszi az általános szabályok alól.

Nem átlátható a felszámolók kinevezése sem, az erre szolgáló, kiválasztó elektronikus rendszer nem auditált. A piacon hírként terjed, hogy a felszámolót mennyiért választhatja ki a csődbe jutott cég – mondta Dietz-Blaskó Judit. Hozzátette, nem zárható ki, hogy a felszámolók érdekkörébe tartozó cég vásárolja meg a csődvagyont.

Másik példaként elmondta, az ügyvédi tulajdonú felszámoló cég mögött álló ügyvéd vagy a csődbe ment céget, vagy valamelyik hitelezőt képviseli az eljárásban. Ezért lenne fontos az eljárások nyilvánosságának a megteremtése – mondta az előadó.

Csorbai Hajnalka, a céginformációval foglalkozó Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója a felszámolások idei számát 20 ezerre valószínűsítette. Ez az eddigi legtöbb, és a cégek számához mérve 3,5 százalékot tesz ki.

A stratégiai igazgató kifogásolta, hogy a “cégtemetőket” működtető személyek tovább űzhetik ezt a tevékenységüket. Ha véletlenül eltiltják őket a vezető tisztségtől, akkor is tovább alapítanak cégeket, mivel nincs ellenőrzés. Jelenleg 50 magánszemély ezer cég “bedőléséért” felel. Az első helyen álló személy egymaga 312 céget vitt csődbe.