Hozzájárulás tagállamok közötti megosztásáról. Az eurózónán kívüliek közül Csehország, Dánia, Lengyelország, Svédország és a G20 keretében Nagy-Britannia jelezte készségét a hozzájárulásra. Magyarország nem vesz részt az akcióban.

Kétoldalú kölcsönök formájában összesen 150 milliárd euróval járulnak hozzá az euróövezet tagállamai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságkezelő forrásainak bővítéséhez. Erről állapodtak meg hétfői telekonferenciájukon a valutaövezet tagjai és a másik 10 uniós tagállam pénzügyminiszterei.

A pénzügyminiszterek a 150 milliárd eurós keret tagállamok közötti megosztásáról is megállapodtak. A kívülálló uniós tagországok közül Csehország, Dánia, Lengyelország és Svédország jelezte készségét a 150 milliárd eurón felül a hozzájárulásra, míg Nagy-Britannia a jövő év elején, a G20-as keretben kívánja megszabni, mennyi pénzzel száll be a óz IMF válságkezelő kapacitásának növelésébe. A találkozó után kiadott nyilatkozat szerint néhány ország parlamenti jóváhagyástól tette függővé kedvező válaszát.

Magyarország nem vesz részt az akcióban, de ilyen kötelezettsége nem is volt. Forrásaink szerint a pénzügyi támogatásra szoruló „programországok” esetében nem volt elvárás a forrásgyűjtő akcióban való részvétel.

Az IMF-nek nyújtandó kölcsönről december 9-i ülésükön állapodtak meg a tagországok állam- és kormányfői, azzal, hogy maximum 200 milliárd euróval növelni fogják a Nemzetközi Valutaalap válságkezelő kapacitásait. Tíz napot adtak maguknak arra, hogy megállapodjanak arról, ki, mennyit fizet. A hétfői pénzügyminiszteri telekonferenciáról kiadott nyilatkozat szerint a most megszavazott források fokozni fogják az IMF arra való képességét, hogy a globális tagság érdekében ellássa rendszerszintű kötelezettségeit, „ami különösen fontos a lassuló gazdaság és a pénzpiaci feszültségek körülményei között”.

Az egyes eurózóna-tagok a 2010 kvótareform után kialakult országkvóták arányában veszik ki majd részüket az erőfeszítésből. A közlemény megjegyzi, hogy az EU a G20 tagjainak és más pénzügyileg stabil IMF-tagok pénzügyi hozzájárulását is üdvözölné a globális pénzügyi stabilitás megőrzéséhez.

Az euróövezet tagjai közül a legnagyobb kölcsönbefizetés Németországra vár, 41,5 milliárd euró erejéig, ami a teljes keret 27,67 százaléka. Franciaország része 31,4 milliárd, Olaszországé pedig 23,48 milliárd euró lesz. A legkisebb összeggel, 260 millióval Máltának kell majd beszállnia.