December 12-én és 19-én új szerzői vezető tisztségviselőket választott az Artisjus Egyesület tagsága. A szerzők négyévente választják meg maguk közül azokat, akik a jogdíjbeszedési és felosztási munkát felügyelik és stratégiai szintű döntéseket hoznak.

A december 12-én tartott Választási Gyűlésen a szerzők nagy létszámú jelenlét mellett választották meg a 33 tagú új legfőbb szervet, a Küldöttgyűlést. A küldöttek 1/3-a új név, így jelentős, de kiegyensúlyozott változásról beszélhetünk.

A könnyűzeneszerzőknél több alkotói szervezet és közösség is aktívan kampányolt. A 12 megválasztott képviselőből végül 7 régi, 5 pedig új személy lett, és a megválasztott Küldöttgyűlés végül minden kör jelöltjét tartalmazza. (Magyar Zeneszerzők Egyesülete, Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete [szerzok.hu] és Magyar Zenész Bázis).

A választást követően a Küldöttgyűlés december 19-én már az új, januárban hatályba lépő törvénymódosításokkal foglalkozott. Emellett megválasztották az új Vezetőséget is.

  • A legnagyobb változás a könnyűzenében történt, itt a négy képviselőből három új lett: Victor Máté, Czutor Zoltán (Belmondo) és Szabó Áron „Vasaló” (Rémember, Nemjuci). Mellettük Bródy János képviseli a folytonosságot.
  • Az írók képviseletében is új képviselőt választottak: itt Szilágyi Ákos váltja Spiró Györgyöt.

Szerzői idézetek:

Csukás István, a Küldöttgyűlés irodalmi osztályának új tagja: „Fontos, hogy a magyar társadalom tudjon a magyar művészekről, ismerje és szeresse őket. Az Artisjus nemcsak az alkotókat védi, hogy megkapják a munkájukért a pénzt, hanem a műveket is védi, és ez által védi a magyar kultúrát is.”

Szabó Áron „Vasaló”, a Vezetőség egyik új tagja (Nemjuci és Rémember zenekar): „Mi, fiatalok, konkrét programmal készültünk a következő négy évre, ami a további átláthatóság, hatékonyság és a demokratikusabb működés irányába mutat. Azt gondolom, hogy a szerzői társadalom elég bölcs ahhoz, hogy a problémáit házon belül tudja kezelni.”

Madarász Iván, komolyzeneszerző, a Vezetőség régi-új tagja kiemelte, hogy „a szerzői társadalom legkülönbözőbb műfajait és korosztályait képviselve nagyon egységes álláspontot foglalt el a Közgyűlés a szerzői jogvédelem folytonosságának kérdésében. A létrejött új testületek összetételükben annyira színesek és demokratikusan reprezentálják a teljes szerzői társadalmat, hogy úgy érzem, képesek leszünk rugalmasan alkalmazkodni a változó feltételekhez.”

Az Artisjusról

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Feladata – az ő megbízásukból –, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így az alkotók jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed mindazoktól, akik a művek nyilvános felhasználására vállalkoznak, és felosztja, kifizeti azt az érintett szerzők között. Emellett az alkotók szolgálatában és érdekei védelmében más, kiegészítő feladatokat is ellát.

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy 9300 magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.