A Bizottság várja a magyar kormány hivatalos válaszát a Barroso-levélre, de abból indul ki, hogy januárban újraindulhatnak a megbeszélések Budapesttel – közölte csütörtökön a testület szóvivője.

Ez egy vélemény a sok közül. Nekünk teljesebb képünk van a magyar gazdaság állapotáról” – röviden így kommentálta Magyarország előző napi leminősítését csütörtökön az Európai Bizottság. Olivier Bailly újságírói kérdésre nem kívánt ennél többet hozzáfűzni a leminősítésről általa mondottakhoz. Mint ismert, a Standard & Poor’s szerdán este két fokozattal leminősítette a magyar adósbesorolást, a befektetésre nem ajánlott „bóvli” kategóriába és a Fitch is jelezte, hogy napokon belül hasonlóra kerülhet sor.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a Bizottság többek között Magyarországgal is egyeztet arról, hogyan szorítsa le Budapest tartósan az előírt GDP-arányosan 3 százalékos szint alá a hiányt és Olli Rehn bizottsági alelnök jelezte, hogy január elején készül el a magyar lépésekről szóló bizottsági elemzés.

A Bizottság eddigi, igaz hivatalosan soha nem megerősített álláspontját valamelyest árnyalva azt kommunikálta csütörtökön, hogy a jegybanktörvény körüli vita dacára januárban újraindulhatnak a megbeszélések a magyar kormány által kért készenléti kölcsönmegállapodásról. Olivier Bailly elmondta, hogy Brüsszel eddig nem kapott hivatalos választ Budapestről a néhány nappal ezelőtt elküldött Barroso-levélre, amiben a testület elnöke többek között a jegybanktörvény és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény szövegének visszavonását és átdolgozását sürgette az uniós joggal összhangban.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az EU és az IMF missziója a jegybanktörvény tervezete kapcsán kialakult nézeteltérés miatt néhány napja megszakította budapesti útját (igaz, a küldöttség csak fél nappal korábban utazott el a tervezett időponthoz képest). „Mindazonáltal januárban újra kell indulniuk a megbeszéléseknek” – jelentette ki Olivier Bailly.

A jegybanktörvény és a leminősítés mellett még két további téma apropóján is megemlítésre került Magyarország a Bizottság idei évi utolsó sajtótájékoztatóján. Viviane Reding bizottsági alelnök szóvivőjét a bírók nyugdíjkorhatárával, az adatvédelmi ombudsman hivataláról és a bírói rendszer átszervezéséről írt levél kapcsán kérdezték külföldi újságírók. A szóvivő megerősítette, hogy a magyar válaszlevél megérkezett, amit jelenleg tanulmányoznak Brüsszelben.

Végül a Klubrádió frekvenciájának elvesztéséről szóló döntésről is érdeklődtek újságírók, ám erről az ügyről a szóvivőknek nem volt tudomásuk, mindazonáltal megígérték, hogy utánanéznek a kérdésnek.