D. Endre és 11 társa ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség az adóbevételt különösen nagy mértéket meghaladó mértékben csökkentő, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalás bűntette, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt – közölte a főügyészség kedden az MTI-vel.

Mint írták, a vádirat lényege szerint D. Endre, az Eclipse Zrt. bejegyzett ügyvezetője, valamint H. László, a cég felügyelőbizottságának elnöke ténylegesen együtt látták el a cég vezetését.

A közlemény szerint az Eclipse Zrt. 2005. szeptember és 2009. január között több nagy értékű informatikai tárgyú közbeszerzési pályázatot nyert el. “A vádlottak 2007. évtől azért, hogy az Eclipse Zrt. árbevétele után megfizetendő általános forgalmi adó mértékét valótlan tartamú adóbevallással jogtalanul csökkentsék, a megbízóikkal kötött szerződésekben vállaltak teljesítésére fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek más cégekkel, majd az e társaságok által kiállított szintén fiktív számlákat befogadták, és beállították az Eclipse Zrt. könyvelésébe” – írta az ügyészség. A vádhatóság szerint vádlottak így több mint 1,3 milliárd forinttal csökkentették jogosulatlanul az általános forgalmi adóval kapcsolatos állami adóbevételt.

Az ügy valamennyi vádlottja szabadlábon védekezik, a büntetőeljárást a Fővárosi Bíróság folytatja.

Az MTI Hírcentrum december elején számolt be arról, hogy befejezte a nyomozást és tizenkét ember ellen vádemelést javasolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Eclipse Zrt. ügyében. Az m1 Híradója akkor arról számolt be: az Eclipse Zrt.-nél csaknem nyolcmilliárd forint névértékű, könyvelt fiktív számlát foglaltak le a vámnyomozók.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház vezetőjét 2010. március 10-én hajnalban fogták el. Akkor hét embert vettek őrizetbe, és házkutatást tartottak a cég központjában.

Az Eclipse Zrt. 2005 és 2009 között több nagy értékű informatikai megrendelést kapott az államtól. Az MTI Hírcentrum korábbi értesülései szerint ezek között volt például a biometrikus útlevél vagy az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozása.

A Híradó decemberben arról számolt be: a NAV bűnügyi szolgálatánál az adócsalás miatti vádjavaslattal nem ért véget az Eclipse-ügy. “Az alapügytől elkülönítve hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és vesztegetés miatt is folyik egy nyomozás az Eclipse Zrt. ügyében.