Háromszázegy gyanúsított összesen 315 millió forint kárt okozott különböző bűncselekményekkel a tiszabői szociálpolitikai támogatásokkal épült lakások építésével kapcsolatos csalássorozatban – mondta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-nek.

Szabó Zita közlése szerint a 301 gyanúsítottból 19-en szervezőként ügyködtek, ők voltak leginkább haszonévezői a bűncselekményeknek. A nyomozás során összesen 178 rendbeli csalást, 182 rendbeli közokirat hamisítást, 12 rendbeli hivatali visszaélést, 17 rendbeli hivatalos személy általi közokirat-hamisítást és 8 rendbeli okirattal való visszaélést állapítottak meg – ismertette a jellemző adatokat az őrnagy.
Jelenleg az eljárás utolsó fázisa, az iratismertetés zajlik, ami a nagyszámú gyanúsított miatt heteket vesz igénybe. Ezt követően az anyagot vádemelési javaslattal küldik át a megyei főügyészségre – tette hozzá a sajtószóvivő.

Közlése szerint a 2005 és 2009 közötti időszakban történt bűnesetek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, de általában több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat. A vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb volt, mint az adásvételi szerződésen feltüntetett összeg, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőket – akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra – tiszabői szervezők keresték fel helyben, illetve az ország más településein. Ők a rászorulóknak a támogatás “elintézését” ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket, a legtöbbször azonban azt közölték velük: mivel azok pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a “szocpolt”, ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.

A gyanúsítottak körébe beletartoznak a szervezők mellett az ügyben eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kis mértékben ugyan, de részesültek. Az eljárás során előzetes letartóztatásban volt a polgármester, a jegyző, valamint a képviselő-testület több tagja, így a helyhatóság egy időre működésképtelenné vált.