Zárt tárgyaláson folytatódott a Budaházy György és társai ellen terrorcselekmények vádjával indult büntetőper hétfőn a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyben egy, a hatóságokkal együttműködő tanút hallgatnak meg, aki annak az elsőrendű vádlott által vezetett Hunnia Mozgalomnak volt a tagja, amely az ügyészség szerint korábbi szocialista-szabad demokrata kormánypárti politikusok és mások ellen tervezett, illetve követett el Molotov-koktélos támadásokat. A tanú a nyomozás során egy ideig az ügy gyanúsítottja volt, de miután magára és több társára terhelő vallomást tett, megszüntették ellene az eljárást.

A vád tanújának meghallgatását tavaly nyáron még nyilvános tárgyaláson kezdte meg a bíróság, a férfi akkor elmondta miként lépett be a Budaházy-vezette szervezetbe, milyenek voltak a kiképzések. Ám, amikor a konkrét vádpontok, merényletek kerültek napirendre, már alig-alig folytatta vallomását. Ekkor a bíróság szünetet rendelt el, majd az ügyész a tanú védelmére hivatkozva zárt tárgyalást indítványozott, amelynek a bíróság helyt adott, mi több, nem csupán a hallgatóságot, de Budaházyt és egyik vádlott-társát is eltávolítatta a tárgyalóból.

Tavaly márciusban, a tárgyalássorozat kezdeti szakaszán megtörtént az is, hogy az egyetlen vádlottnak – aki a nyomozás során részletes beismerő, magát és társait is terhelő vallomást tett – az egyik szünetben a bíróságon a hallgatóságból odaszóltak: “megtalálunk!”. Percek múlva, amikor folytatódott a tárgyalás, a vádlott már visszavonta nyomozati vallomását, mondván, csupán családja védelmében tette, és azért, hogy kikerüljön az előzetes letartóztatásból.

A büntetőper hallgatóságának soraiban rendre megjelennek Budaházy hívei, akik a tárgyalássorozat elején nem egyszer látványosan ki is mutatták szimpátiájukat az elsőrendű vádlott mellett, és ez csupán a bírói tanács elnökének többszöri határozott felszólítása nyomán maradt el. A büntetőper kezdetén bombariadó miatt kellett félbeszakítani a tárgyalást és órákra kiüríteni az egész bíróságot. Azóta szigorúbb a beléptetésnél alkalmazott ellenőrzés a Fővárosi Törvényszék épületében azokon a napokon, amikor Budaházy perében tárgyalást tartanak.

A vád tanújának újabb meghallgatása minden bizonnyal szerdán is zárt ajtók mögött folytatódik, azután a Vörös Csepel nevű szórakozóhely, illetve a Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, utóbb a Hír TV műsorvezetője elleni támadásokkal kapcsolatban folytatja a bizonyítást a Fővárosi Törvényszék Budaházy György és társai perében.

A vád szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szervekre nyomást gyakoroljon, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak, de előfordultak olyan esetek is, ahol inkább személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például egyes, melegek által látogatott helyek, vagy egy jegyiroda esetében.

A vádlottak az eljárás során javarészt tagadták a bűncselekmények elkövetését. Budaházy több mint két évig tartó előzetes letartóztatását tavaly szeptemberben szüntette meg a bíróság, azóta házi őrizetben van.