Szerbia külpolitikájának egyik célja az idén, hogy elnyerje az uniós tagjelölti státust és az év végéig megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások – hangsúlyozta Boris Tadic szerb elnök a szerb nagykövetek belgrádi értekezletén mondott beszédében hétfőn.

Az államfő a külpolitikai prioritások közé sorolta Szerbia alapvető érdekeinek védelmét Koszovóban. Véleménye szerint Szerbia külpolitikai mozgásterét a gazdasági körülmények és a biztonságpolitikai kihívások határozzák meg. Úgy vélte “tévednek azok, akik a külpolitikában sportszerűségre számítanak“.

A külpolitikában a mindenkori érdekek számítanak elsősorban. Szerbiának e keretekben kell megtalálnia helyét és számba vennie azokat a lehetőségeket amelyek saját külpolitikai, gazdasági és biztonsági érdekeinek megvalósítását szolgálják” – vélekedett Boris Tadic.

A koszovói problematikára utalva kifejtette: “Szerbiának világos elképzelései vannak arról, hogy a Pristinával folytatott technikai párbeszéd által miként találjon megoldást a kérdésre, miközben folytatja az európai felzárkózást is“. Szerinte a Pristinával létrejött, az “adminisztratív (határ)vonalak menti igazgatásról szóló megállapodással nem kérdőjeleződött meg Szerbia integritása és szuverenitása“.

A szerb nagykövetek kétnapos értekezletén vendégként jelen van Paulo Portas portugál külügyminiszter is, aki felszólalásában támogatta Szerbia uniós csatlakozását és hangsúlyozta, hogy “az Európai Unió mindaddig befejezetlen projekt marad, amíg a Balkán nem válik szerves részévé“. “Nincs Balkán Szerbia nélkül, Európa sincs Szerbia nélkül” – mondta a portugál külügyminiszter.