A Médiatanács tavaly ősszel indított vizsgálatot, majd annak eredményeit követően hatósági eljárást a csatorna Összeesküvők című műsorának adásaival szemben.

Az eljárás során kiderült, hogy a TV2 több ponton és többször is megsértette a médiatörvény kiskorúak védelmére és termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezéseit, amelyért a Médiatanács összesen 1.050.000 forint büntetést szabott ki a csatornára.

A TV2 Összeesküvők című műsorának október 3-án és 4-én sugárzott adásában kiemelkedően magas volt az erotikus elemek, trágárságok, a szereplők közötti agresszió és az alkoholfogyasztás mértéke. A kifogásolt részletek miatt a műsorszámot 16-os karikával kellett volna ellátni – így csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A csatorna azonban ezeket az adásokat – a Médiatanács megállapítása szerint hibásan – 12-es karikával látta el. Az alacsonyabb korhatári besorolás miatt a műsorszámok 19 óra 15 perces kezdettel kerültek adásba. Ez azért is aggályos, mert a serdülők számára a médiában, főként a valóságshow-kban megjelenő szereplők viselkedési mintaként szolgálnak, részegségük és agressziójuk ábrázolása negatívan hat kialakulófélben lévő értékrendjükre. A vizsgált műsorszámokat több mint 170 000 kiskorú nézte legalább egy percig, a szexualitás direkt ábrázolása pedig ennek a korosztálynak semmiféleképpen nem ajánlott.

A csatorna 21 óra előtt sugározta a sértő tartalmakat bemutató előzeteseket is (összesen 25 alkalommal), amelyeket – hasonlóan a kifogásolt epizódokhoz – magasabb korhatár kategóriába kellett volna sorolnia.

A Médiatanács a korhatár-kategória hibás megállapításáért és a műsorelőzetesek közzétételére vonatkozó előírások megsértéséért 500.000-500.000 forint bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót.

A TV2 a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályokat is megsértette, amikor az Összeesküvők október 21-én sugárzott adásában az egyik magazint indokolatlanul sokszor és hosszan jelenítette meg a műsorban, annak megvásárlására buzdítva a nézőket. A termékmegjelenítésre, mint új reklámozási formára az új médiatörvény adott lehetőséget, azonban csak bizonyos korlátozások mellett.

A Médiatanács a termék indokolatlanul hangsúlyos megjelenítése miatt 50.000 forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, a megvásárlására való felhívás miatt pedig figyelmeztette a csatornát, hogy a jövőben jogszerűen járjon el és tartózkodjon a jogsértésektől.

A Médiatanács folytatja a valóságshow további adásainak vizsgálatát a törvénysértések kiküszöbölése érdekében, és a jövőben is fellép a jogsértő tartalmakkal szemben a kiskorúak védelmében.