Jelentős előrelépést állapított az ombudsman a 2006. augusztus 20-i természeti katasztrófa idején tapasztaltakhoz képest, de a lakosság felkészítését megalapozó jogszabályok csak az idei év első napján léptek hatályba. Szabó Máté ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az emberek katasztrófavédelmi tudatosságát jelentősen csak hosszú évek alatt lehet javítani, rövid távon is elengedhetetlen a lakosság felkészítése a védekezésre és a következmények elhárítására.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének közös jelentése 2006-ban megállapította, hogy nem elégséges a lakosság felkészítése a különböző katasztrófahelyzetekre, az emberek nem kellően tájékozottak a katasztrófák veszélyeiről, a megelőzési és védekezési mechanizmusokról, a lehetséges lakossági viselkedési formákról. Ezért például kétségek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a 2006. augusztus 20-i helyzetben elérte volna a kívánt hatást a tűzijáték közönségének riasztása.

Szabó Máté ombudsman az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól a közelmúltban arról kért tájékoztatást, miként készíti fel a szervezet a lakosságot, milyen riasztási módszereket alkalmaz, miként ismertetik meg ezeket és az egyes riasztások után követendő magatartásformákat, hogyan erősítik az emberek védelmi képességeit és tudatosságát.

A biztos a 2006. augusztus 20-i vihar idején tapasztalthoz képest és a katasztrófavédelmi szervezet erőfeszítéseinek köszönhetően már jelentős előrelépést lát. A civil lakosság, a tanulók, a pedagógusok, a közigazgatási vezetők katasztrófavédelmi ismereteinek javítására – a 2012. január 1-jétől hatályos jogszabályok alapján – továbbfejlesztik a lakosság felkészítésére szánt oktatási programokat. Minthogy azonban a szükséges jogszabályok január elsején léptek hatályba, az alkalmazásukról az ombudsman még nem szerezhetett közvetlen tapasztalatokat.

Szabó Máté ugyanakkor azt is tisztázta, hogy a lakosság katasztrófavédelmi tudatosságát jelentősen csak hosszú évek alatt lehet javítani, ám már rövid távon is elengedhetetlen a felkészítés a védekezésre és a következmények elhárítására. A szükséges ismeretek és képességek ugyanis a lakosság jelentős csoportjainál ma még csaknem teljesen hiányoznak – figyelmeztetett az alapvető jogok biztosa.

A jelentés itt olvasható.