Mentsük meg az oktatást a f(AGY)haláltól! mottóval figyelemfelkeltő akciót és virrasztást tart a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) február 8-án a fővárosi Deák téren a magyar oktatás védelmében. A budapesti demonstráció egy országos rendezvénysorozat nyitóállomása.

Nagy Dávid a szervezet elnöke az MTI-vel közölte: a felsőoktatási törvény elfogadását követően megkezdődött a hozzá kapcsolódó rendeletek megalkotása, melynek eddigi sajnálatos következményei a felvételi keretszámok átgondolatlan csökkentése és a diplomások jogait korlátozó hallgatói szerződés bevezetése.

“A HÖOK, a fiatalok felelős képviselőjeként kiáll a jelen és a jövő hallgatóinak érdekeiért és feladatának érzi, hogy tegyen a mára általánossá vált bizonytalanság ellen”. Ennek jegyében országos rendezvénysorozatot szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a felsőoktatásban kialakult helyzetre, ennek első állomása egy fővárosi figyelemfelkeltő akció lesz február 8-án.

A megmozduláson a fővárosi Deák téren jövő szerdán délután a rendelkezésekkel kapcsolatos állásfoglalást tartalmazó anyagot, valamint – a várható hidegre való tekintettel – meleg teát osztanak a szervezet képviselői az érdeklődőknek, járókelőknek. Ezt követően a hallgatói képviselők a kialakult helyzettel kapcsolatban újra, nyomatékosan ismertetik korábban közzétett álláspontjukat és követeléseiket. Délután 18 és 23 óra között a felsőoktatás legfontosabb szereplőinek képviselőit látják vendégül a résztvevők, akikkel egy pohár tea mellett beszélgetnek a felsőoktatás jövőjéről és a további lépésekről. A helyszínen történő eseményekről és a beszélgetésekről a szervezők folyamatos beszámolnak a Facebookon a Twitteren, valamint a HÖOK honlapján keresztül – tájékoztatott a HÖOK elnöke.

Nagy Dávid közölte: ezt követően a HÖOK elnökségének tagjai és a hozzájuk csatlakozók egész éjszakán át tartó virrasztásba kezdenek a téren.

A helyszínen elhelyezett véleményládában gyűjtik a jelenlévők véleményeit, kérdéseit, észrevételeit majd azokat másnap továbbítják az oktatásért felelős államtitkárságnak. Az akció célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a kormány oktatás politikájában rejlő veszélyekre és lehetőséget teremtsen az érintettek vélemény-nyilvánítására – mutatott rá a hallgatói szervezet vezetője.