A Központi Nyomozó Főügyészség a mai napon gyanúsítottként hallgatta ki Juhász Ferenc országgyűlési képviselőt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanúja miatt

Főügyészségünk dr. Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos feljelentésére 2011. február 25. napján nyomozást rendelt el hűtlen kezelés bűntette gyanúja miatt.

 

Ezen nyomozás keretében a főügyészség a mai napon gyanúsítottként hallgatta ki Juhász Ferenc országgyűlési képviselőt, akivel 1 rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette megalapozott gyanúját közölte.

 

Juhász Ferenc 2002. májusától 2006. június 9. napjáig a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere volt.

Dr. F. László 2004. december 10. és 2006. június 30. között töltötte be a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkári posztját, mely időszak alatt a Magyar Honvédség rendelkezési állományában szerepelt.

 

A megalapozott gyanú lényege szerint 2005. február 11. napján dr. F. László közigazgatási államtitkárként a lakásellátás iránti igényét nem az állami vezetői juttatások jogosultsági feltételeiről szóló kormányrendelet alapján a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek jelentette be, hanem – hivatásos katonai szolgálati viszonyára hivatkozva – közvetlenül Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszternek, mint munkáltatójának.

 

Az igénybejelentés alapján, ugyanezen a napon Juhász Ferenc – vagyonkezelőként megszegve a Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló jogszabályi rendelkezéseket – olyan egyedi döntést hozott, melyben határozatlan idejűként állapította meg a lakásjuttatás tartamát.

 

Ezen jogszabályok egyértelműen rögzítik, hogy a közigazgatási államtitkár, mint állami vezető hivatali lakással való ellátásra való jogosultsága kizárólag az állami vezetői jogviszony időtartamára állhat fenn, részére a lakást a tisztség betöltésének megszűnéséig lehet bérbe adni.

 

Juhász Ferenc egyedi döntése alapján 2005. május 5. napján a Honvédelmi Minisztérium a 65.253.000.- Ft. forgalmi értékű, a Budapest, XIV. kerületében található, újonnan beszerzett, állami tulajdonú, HM rendelkezésű bérlakást juttatta dr. F. Lászlónak.

 

2006. május 10. napján dr. F. László közigazgatási államtitkár – mint a miniszteri döntésen alapuló, határozatlan idejű bérleti jogviszonyból származó vételi jog jogosultja -, a HM rendelkezésű lakás részére történő elidegenítését kérte Juhász Ferenctől.

 

Juhász Ferenc a kérelemre tekintettel megszegte azt a vagyonkezelési szabályt, amely szerint a hivatali lakással való ellátás keretében bérbe adott lakás az állami vezető részére nem idegeníthető el – azzal, hogy elismerte dr. F. László vételi jogosultságát. Ezt követően 2006. június 7. napján elidegenítésre jelölte ki az ingatlant, majd 2006. július 4-én a Honvédelmi Minisztérium a hivatásos katonákat megillető mérsékelt vételáron, 22.224.474.- Ft-ért értékesítette a vezetői lakást dr. F. Lászlónak.

 

Dr. F. László közigazgatási államtitkár igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy dr. F. László közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva dr. F. László a vételi jog jogosultja, majd – kedvező vételi feltételekkel – tulajdonosa legyen az eredetileg állami tulajdonú ingatlannak.

 

A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériumát 43.028.526.-Ft. vagyoni hátrány érte.

 

Az országgyűlés Juhász Ferenc mentelmi jogát a 95/2011. (XII.29.) számú országgyűlési határozattal függesztette fel.

 

Juhász Ferenc a mai kihallgatása során panasszal élt a gyanúsítás közlésével szemben, tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, majd pedig megtagadta a vallomástételt.

 

Dr. F. Lászlót a főügyészség 2012. február 07. napján hallgatta ki gyanúsítottként 1 rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének elkövetésével, mint felbujtót, aki a gyanúsítás közlésével szemben azzal jelentett be panaszt, hogy nem követett el bűncselekményt, a vallomástételt egyebekben megtagadta.