Nem lesz különbség az EU-ban a belföldi és a külföldi banki átutalások között, utóbbinak ugyanannyira egyszerűnek és zökkenőmentesnek kell lennie, mint az előbbinek. Legalábbis 2014 elejétől, amikor életbe léphetnek az egységes eurófizetési térség (SEPA) új szabályai. Az ezzel kapcsolatos jelentésről kedden szavaznak az Európai Parlament képviselői.

A SEPA új szabályainak célja, hogy egyszerűsödjön a külföldi átutalás, csökkenjen a számlatulajdonosok által fizetendő díj, és nőjön a bankok közti verseny. Ez utóbbitól az Európai Bizottság legalább 123 milliárd eurós haszonra számít az európai gazdaság számára. Az Egységes Euró Fizetési Övezetben (Single Euro Payments Area) a gazdasági élet szereplői tartózkodási helytől függetlenül, országhatáron kívül vagy belül, azonos feltételekkel, ugyanolyan egyszerűen és olcsón tudják fizetési műveleteiket végrehajtani, ahogy ezt jelenleg saját országukban is teszik.

A SEPA új célkitűzéseihez az Európai Unió 27 tagállama, valamint Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc is csatlakoztak. A nem uniós országokban működő bankoknak azonban csak 2016 végétől kell megfelelniük az új szabályoknak. Az új fizetési rendszer kizárólag a nemzetközi IBAN kód használatára épül majd, a bankazonosításra használt BIC kódot fokozatosan kivezetik.

Sari Essayah jelentést készítő finn, néppárti politikus szerint egyértelmű az, hogy a változások a mindennapokban milyen előnyökkel járnak majd. Külföldi munkavállaláskor nem kell majd új bankszámlát nyitni, a fizetést az otthoni számlára is lehet majd kérni. A vállalatoknak pedig elég lesz csupán egyetlen egy európai számlaszám – mondta a képviselő. Szerinte a fizetés megkönnyítése más területen, így például az internetes kereskedelemben is jót tehet a versenynek, ami végső soron az árak csökkenéséhez vezethet. De nem biztos, hogy minden azonnal érzékelhető lesz a fogyasztók számára. Az átutalások költségeit általában a számlavezetés éves díjába számítják bele. Hosszú távon a versenynek köszönhetően ezeknek is olcsóbbá kell válniuk. Ezeket a díjakat a számlatulajdonosok nem ismerik pontosan, ezért ezeknek a csökkentése sem biztos, hogy látható lesz majd – mondta a finn képviselő.