Az első fokon kisebb súlyú bűncselekmények miatt elítélt vádlottak védőinek beszédével folytatódott csütörtök délelőtt a Győri Törvényszék épületében a diósdi maffiaper másodfokú, ítélőtáblai tárgyalása, amely a rossz idő okozta késések miatt egyórás csúszással kezdődött.

A három vádlottat is védő Ilosvay Katalin ügyvéd egyikük esetében felmentést, kettőjüknél pedig a letöltendő helyett felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte.

Mint mondta, az érdi kapitányságon rendőrként szolgáló – bűnszervezetben bűnsegédként elkövetett lopásért három és fél évi fegyházra ítélt – Koperda Tibort azért fogadták fel a lopott olajat szállító tartálykocsik kísérésére a bűnözők, hogy megtudják tőle, mikor készülnek a hatóságok olyan akcióra, amely a tevékenységüket megzavarhatja. A férfi ellen szól egy olyan megfigyelési jegyzőkönyv, amelynek szerzői ellen a vádlott hamis tanúzás miatt feljelentést tett, és amelynek alapján a napokban nyomozás indult. Mindezekre hivatkozva a vádlott felmentését kérte az ügyvéd, vagy azt, hogy induljon új eljárás az ügyben.

Másik két ügyfele, a Mol-telepen biztonsági őrként dolgozó, bűnszervezetben bűnsegédként elkövetett lopásért három év fegyházra ítélt Tóth Imre Zoltán és a bűnszervezetben társtettesként elkövetett lopásban ugyanennyi időre elítélt, a tartálykocsikat vezető Rapai György esetében ugyanarra alapozta az ügyvéd, miért kéri a letöltendő helyett felfüggesztett büntetés kiszabását.

Ennek lényege, hogy mindkét férfi fenyegetést kapott: ha nem követik az utasításokat, úgy járhatnak, mint előbbi ismerőse, utóbbi főnöke, a harmadrendű vádlott Pier István, akit egy szervezeten belüli nézeteltérés miatt összevertek társai – akikkel most együtt ül a vádlottak padján.

A bűnszervezetben társtettesként elkövetett lopásért három év fegyházra ítélt Halász Márton és Macsali Róbert védői közül az előbbié arra hivatkozott, hogy védence Pier István rokonaként és évtizedes barátjaként került az ügybe, de csak végrehajtó volt, a szervezet felépítéséhez, működtetéséhez nem volt köze. Ezért letöltendő helyett felfüggesztett büntetés kiszabását kérte.

Utóbbi ügyvédje arra hivatkozott, hogy több vádlott is próbálta védencére hárítani a felelősséget, ezért már első fokon is súlyosabb büntetést kapott, mint hasonló tettért más vádlottak, ráadásul esetében az ügyészség súlyosbítást is kért. Erre alapozva úgy nyilatkozott: jelentő enyhítést tartana méltányosnak.

Megjegyezte: a vádlott hatodik éve dolgozik Százhalombatta önkormányzatán, ismerik az előéletét, a polgármester pedig többoldalas levélben méltatta sport- és kultúraszervezői tevékenységét.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést szabtak ki.

Az első fokú döntés a vádlotti társaság számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.