Megfelelő, biztonságos és fenntartható nyugdíjakat kell garantálni az európai polgároknak – hangsúlyozza az Európai Bizottság által csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott, úgynevezett fehér könyv.

Fehér könyvnek nevezik a nagy horderejű kérdések tervezett kezelési módjáról készült átfogó összeállításokat, amelyek iránymutatásul szolgálnak a későbbi jogszabályalkotás számára.

A nyugdíjtémában készített dokumentumot Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos ismertette.

A nyugdíjrendszerek működtetése ugyan tagállami hatáskör az unióban, ám a központi javaslattevő-végrehajtó intézmény elemzésekkel és útmutatással segíti a tagországokban folyó vitákat és a kormányok reformjait. Emellett az Európai Bizottság néhány – az integrációval összefüggő – területen jogszabályalkotásra is készül – ilyen a magánmegtakarítások “hordozhatósága” és a több országban is működő magánpénztárak jobb szabályozása – mondta a biztos.

Andor hangsúlyozta: egyidejűleg több olyan kezdeményezésre van szükség, amely biztosítja a nyugdíjak értékállóságát és a mai fiatalok majdani nyugellátását. A demográfiai változások miatt igen fontos az, hogy a mainál többen és hosszabb ideig legyenek aktív munkavállalók. Ez – tette hozzá – komoly feladatokat ró a foglalkoztatáspolitikára: több munkahelyet kell teremteni, illetve javítani kell a munkakörülményeket, egészségvédelmi beruházásokra van szükség.

Biztosítani kell azt is – hangsúlyozta a magyar EU-biztos -, hogy a rövidebb-hosszabb ideig külföldön dolgozók nyugdíjhoz való jogai ne sérüljenek. Érvelése szerint a munkaerő EU-n belüli mobilitását is erősíti, ha mindenki biztos lehet abban, hogy a külföldön ledolgozott évek után is nyugdíjat kap szülőhazájába visszatérve.

Andor szerint segíteni kell az embereket abban, hogy maguk is megtakarítsanak bizonyos összegeket a nyugdíjukra, másfelől pedig garantálni kell, hogy mindenki megkapja azt a nyugdíjat, amelyet aktív korában ígértek neki. Fontos feladatnak nevezte a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentését is.

Andor László elmondta, hogy az Európai Bizottság ösztönzi a megfelelően szabályozott, kiegészítő jellegű magán-nyugdíjpénztári rendszer fejlesztését. A reformok kidolgozásánál fontosnak tartja a szociális partnerek részvételét. Az Európai Bizottság – erősítette meg a biztos – a jövőben is folyamatosan vizsgálja majd a nyugdíjrendszerek megfelelő, biztonságos és fenntartható voltát a tagállamokban, és támogatja a nyugdíjrendszerek ezt szolgáló reformját.