Az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenet kérdésében fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt, hiszen a 16 százalékos adókulcs valójában három év alatt alakul ki – felelte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön az MTI kérdésére.

Az MTI annak kapcsán kérdezte az államtitkárt, hogy a Népszabadság szerdai számában arról írt, hogy az EU-IMF megállapodás részeként sor kerül az egykulcsos adó újragondolásra is.

Cséfalvay Zoltán válaszában rámutatott az egykulcsos adó filozófiáját aligha kifogásolja az IMF, hiszen a pénzügyi intézmény is a szabad piacgazdaság alapjaira épül, ráadásul a régió több országában is működik az egykulcsos adó. “Az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenet kérdésében fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt, hiszen három év alatt alakul ki az egykulcsos, 16 százalékos adó” – vélekedett az államtitkár. Ennek az átmenetnek a kialakítása valóban nem egyszerű – tette hozzá.

Cséfalvay Zoltán a választ azzal egészítette ki, hogy jövőre, azaz 2013. január 1-jétől valóban egykulcsos, 16 százalékos adókulcs lép hatályba, addig, tehát 2012-ben még a 16 százalékos kulcs mellett egy második kulcs is érvényben marad, s emellett működik a bérkompenzációs rendszer.