A munka világát érintő kérdések egyeztetésére megalakult a versenyszférában a kormány, a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselőit tömörítő állandó konzultációs fórum szerdán Budapesten.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) létrehozásáról, ügyrendjéről szóló megállapodást Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége(MGYOSZ) alelnöke, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke, és Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke írta alá.

A versenyszférát érintő megállapodással olyan fórum jött létre, amely teret ad a közös gondolkodásnak a foglalkoztatáspolitikáról, a munka világáról a kormány, a munkaadók és a munkavállalók számára – mondta Czomba Sándor. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a VKF nem csorbítja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) feladat- és hatáskörét. Az aláírók lefedik a versenyszférában a munkaadói és munkavállalói oldal döntő többségét – tette hozzá.

A VKF legfőbb konzultációs fóruma a testületi ülés, amelyet szükség szerint, de félévente legalább egyszer összehívnak. A testületi ülést a tervek szerint a miniszterelnök vezeti, a fórum a napirendre kerülő ügyekben konzultációt folytat, véleményt nyilvánít, konszenzussal ajánlást fogad el. A testületi ülés munkáját állandó monitoring bizottság segít, és működtetnek majd eseti bizottságokat is konkrét ügyekre.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke az aláíró munkaadói szervezetek képviseletében azt hangsúlyozta: a sikeres gazdaságfejlesztéshez a munkaadók a mögöttük álló szakértelmükkel kívánnak hozzájárulni. Kiemelte, hogy az ÁFEOSZ tagja a kisvállalkozói munkaadói szervezeteket, így az IPOSZ-t, OKISZ-t és KISOSZ-t is tömörítő KÉSZ szervezetnek, így velük egyeztetve kívánnak a fórum munkájában részt venni.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke rámutatott arra, hogy a NGTT-ben a kormány megfigyelőként, míg a most létrejött fórum munkájában egyeztető partnerként van jelen. A LIGA elnöke hangsúlyozta, úgy látják, hogy kormány társadalmi párbeszéd készsége egyre erőteljesebb, kikéri a társadalmi-szociális partnerek véleményét. Kiemelte: valamennyi munkavállaló képviselve lesz a fórumon, és az itt születő megállapodások érdekeiket szolgálják.