Szalai Annamária levelét megírta, a nyilvánossággal azonban annak tartalmát már nem kívánta megosztani.

A Fővárosi Törvényszék ma hozott ítéletében kötelezte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH) az elnök asszony által Thomas O. Melia részére a magyar médiaszabályozásról szóló tájékoztatást és jogértelmezést tartalmazó levelének a kiadására.

Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkár még a nyáron aggodalmát fogalmazta meg a magyar média szabályozásával kapcsolatban a képviselőház külügyi bizottsága előtt ismertetett jelentésében. Erre válaszul a NMHH elnöke, Szalai Annamária levélben tájékoztatta a politikust a nemzeti médiatörvényekről, tisztázva az állítólagos félreértéseket. A levél megszületésének a tényét a NMHH honlapján közzétett sajtóközleményben bejelentette.

A TASZ kérte a teljes levél nyilvánosságra hozatalát, ezt azonban arra hivatkozással tagadta meg a NMHH, hogy a levélben foglaltak Szalai Annamária személyes adatainak minősülnek.

A Fővárosi Törvényszék osztotta a TASZ álláspontját. Az ítélet leszögezte, hogy közfeladatot ellátó szervek feladat- és hatáskörében eljáró személy feladat- és hatáskörével összefüggő személyes adata közérdekből nyilvános adat. A médiafelügyeletet ellátó csúcshatóság elnökének a médiatörvény és kapcsolódó jogszabályok értelmezését kifejtő álláspontja közfeladattal összefüggő személyes adat. A honlapon közzétett sajtóközlemény is egyértelműen azt támasztja alá, hogy Szalai Annamária nem magánemberi minőségében egy baráti levélben tájékoztatta a magas rangú amerikai köztisztviselőt, hanem a NMHH elnökeként fejtette ki a hivatalos álláspontját arról a magyar médiaszabályozásról, amit nap mint nap alkalmaz hatósági jogkörében eljárva.

„Nehezen képzelhető el, hogy a fellebbviteli bíróság megváltoztassa az elsőfokú – tehát nem jogerős – ítéletet. A TASZ bízik abban, hogy ezt a NMHH is belátja, és nem húzza el a levél nyilvánosságra hozatalát azzal, hogy fellebbezéssel támadja a mai határozatot” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság programvezetője.