Újra másodfokra, a Fővárosi Ítélőtábla elé kerül a vesztegetéssel vádolt volt esélyegyenlőségi főosztályvezető, Borovszky Tímea ügye a harmadfokon eljáró Kúria keddi döntése értelmében.

A korábbi Oktatási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságának főosztályvezetője egyik beosztottjának akart – még 2008-ban – 50 ezer forintos fizetésemelést elérni, ám ezt Hiller István akkori oktatási és kulturális miniszter megtagadta.
A vád szerint a nő ekkor arra kérte Nagy Attilát, a Katapult Mentorprogram igazgatóját, hogy a minisztérium által folyósított állami támogatásból – az elmaradt fizetésemelés ellensúlyozására – adjon át titokban 600 ezer forintot a munkatársnak, K. Anikónak. Borovszky Tímea azonban tagadta, hogy erre kérte volna négyszemközt a programigazgatót; a két, egymásnak ellentmondó állítást az eljárás során egyikük sem tudta bizonyítani, a meghallgatott tanúk pedig csak a felek korábbi elmondását tudták felidézni.

A Fővárosi Bíróság 2010 májusában bűnösnek találta Borovszky Tímeát, és két év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly szeptemberben felmentette őt a vád alól. A vesztegetési ügy így kerülhetett – a két, egymástól eltérő ítélet miatt – a harmadfokon eljáró Kúria (a másodfokú ítélethozatal idején még Legfelsőbb Bíróság) elé.

A Kúria pedig most azért helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét és azért utasította azt új eljárásra, mert szerinte a másodfokú bíróság nem foglalkozott az ügyben meghallgatott három tanú vallomásainak hitelességével.
A Kúria döntése értelmében ugyanaz a másodfokon eljáró bírói tanács lesz köteles lefolytatni a megismételt eljárást. Ha pedig a Fővárosi Ítélőtábla a korábbihoz hasonló – az elsőfokú ítélettől eltérő – döntést hoz, akkor az ügy ismét a Kúria elé kerülhet.