Ombudsmani vizsgálat indult az ügyvédségnél – jelentette be Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa Budapesten hétfőn.

Ombudsmani vizsgálat indult az ügyvédségnél – jelentette be Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa Budapesten hétfőn azon a sajtótájékoztatón, melyet Rétvári Bencével, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárával, Bánáti Jánossal, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével és Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével közösen tartott.

Más-más hangsúlyokkal, de minden felszólaló az ügyvédség állam, illetve a jogaikat kereső állampolgárok közti sajátos közvetítő helyzetére hívta fel a figyelmet.

Szabó Máté kiemelte, hogy az ügyvédségnek az igazságszolgáltatáshoz hasonlóan fontos feladata az állammal szemben védeni az egyén jogait, ami a teljes függetlenség garantálása nélkül elképzelhetetlen, ugyanakkor “az ügyvédek sem mind Grál-lovagok”, ezért időnként tőlük is meg kell védeni ügyfeleiket.

Hozzátette, hogy a vizsgálat feladatai közé tartozik a közelmúltban sietve megalkotott jogszabályok áttekintése is. Ezzel kapcsolatban Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredménye “nem marad pusztába kiáltott szó”, meg fog jelenni a jogalkotásban.