Lezárult a kormány korrupciómegelőzési programjának társadalmi egyeztetése; a dokumentum – a javaslatok feldolgozása és a közigazgatási egyeztetés után – heteken belül a kabinet elé kerül – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint összesen 22 magánszemély és 17 szervezet vett részt a konzultációkban, javaslataik többsége pedig arra vonatkozott, hogy milyen intézkedések szükségesek a program hatékony végrehajtásához. Többen jelezték azt is, hogy örömmel látnák a dokumentumban például a pártfinanszírozás kérdését és a nem kormányzati szervek antikorrupciós fejlesztését – olvasható a KIM közleményében.

A program olyan konkrét intézkedéseket tartalmaz – részletezték -, amelyekkel a közigazgatási szervezetek napi működésében megjelenik majd a korrupciós kockázatok elemzése, a gyanús esetek feltérképezése, kivizsgálása és lehetőség szerinti megelőzése. “A cél az, hogy a korrupció jelenségét felismerő, azt elítélő és elhárító közszféra jöjjön létre, továbbá egy olyan társadalmi összefogás életre hívása, amely elősegíti etikai értékeink gyakorlatban való megszilárdítását” – fogalmaztak.