Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán, hogy Magyarországon június 30-ig meghosszabbítsák azt a likviditás-támogatási intézkedéscsomagot, amelynek keretében a jogosult pénzintézetek kölcsönöket kapnak, hogy tovább hitelezhessenek a reálgazdaságnak.

A bizottság azzal indokolta döntését, hogy a program összhangban van a nemzetközi gazdasági válság miatt átdolgozott uniós állami támogatási szabályokkal. A program ugyanis jól célzott, arányos, továbbá időben és méretben korlátozott jellegű, ahogyan azt az unió előírja, és ezáltal megfelelő eszköz arra is, hogy segítsen elhárítani a magyar gazdaságban a válság miatt keletkezett zavarokat.

A két éve indult, de már többször meghosszabbított likviditás-támogatási program keretében az állam kölcsönöket nyújt magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetővé tegye számukra a reálgazdaságnak történő hitelezés fenntartását. A támogatás maximális futamidejű, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában valósul meg.