Az adóhatóság és a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara után, a felszámolók is létrehozhatják a maguk elektronikus értékesítési rendszerét (EÉR), a nonprofit intézmény létrehozásának és működtetésének szabályait tartalmazó kormányrendelet-tervezet szövege a kormány honlapján jelent meg.

Az EÉR-t felszámoló gazdasági társaság, vagy ilyen társaságok által alapított szervezet, vagy olyan civil szervezet hozhat létre, amelynek kizárólag felszámoló szervezetek a tagjai. Ez utóbbi – kimondatlanul – a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületét jelenti. A tervezethez fűzött hatásvizsgálati lap megjegyzi: amennyiben a felszámolók egy közös rendszert építenek ki, annak a költségei néhány év alatt megtérülnek.

Amennyiben egy- vagy több felszámoló hozza létre a renszert, biztosítaniuk kell azt, hogy ahhoz a többiek is csatlakozhassanak.

A rendszert vagy maguk a létrehozók – a tervezet szóhasználatában: a finanszírozók – üzemeltetik, vagy pedig külső szervezetre bízzák ezt a munkát. Használni csak auditált rendszert lehet.

Miután a rendszer csak nonprofit szervezet lehet, a használatáért a finanszírozók csak tárhelyhasználat-arányos díjat fizetnek, a külső felszámolóktól emellett alapdíjat is kérhetnek.

A tervezet felsorolja, hogy milyen vagyontárgyak értékesíthetők az EÉR-en. A sor a felszámolás alatt levő adós egész vagyonával, illetve komplett telephelyével indul, és a kis értékű – egymillió forint alatti – ingóságokkal fejeződik be.

Az értékesítők az elektronikus azonosító kártyájukkal lépnek be a rendszerbe, a licitálóknak pedig regisztrálniuk kell magukat. A tervezet a vagyon értékéhez adja meg a licitlépcsőket, amelyet a rendszer automatikusan alkalmaz.

A vagyont értékesítő felszámoló a nyertes – legtöbbet ajánló – vevővel köti meg a szerződést. Ha a nyertes – neki felróható okból – visszalép, akkor a sorrendben következő licitálóval kell szerződést kötni, feltéve, hogy az ő ajánlata csak egy licit-lépcsővel van a nyertes alatt.

A tervezet szerint az EÉR-en történő értékesítés az október 1-ét követően, a Cégközlönyben megjelent értékesítésekre alkalmazható.