Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről

2012.04.13. MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium megkapta az Európai Központi Bank (EKB) véleményét a jegybanktörvényről, és az abban megfogalmazott kifogásokról már a jövő héten megkezdődik az ötoldalú, szakmai informális egyeztetés - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI megkeresésére pénteken.

Az egyeztetést a nemzetgazdasági miniszter egy korábban küldött levélben javasolta Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének. Az ötoldalú egyeztetésen az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselői vesznek részt - áll a közleményben.

Az ötoldalú, szakértői szintű egyeztetésről már korábban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter is beszámolt az MTI-nek. Az április elején Washingtonban tartózkodó miniszter azt mondta: a szakértői munkacsoport arról a csomagról egyeztet, amely a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza és amely, ha úgy tetszik, előfeltételként szerepel a tárgyalások megkezdéséhez.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön tette közzé legfrissebb véleményét a jegybanktörvény módosításáról, amelyben néhány pontot továbbra is kifogásolt, egyebek mellett a monetáris tanács bővítésének szándékát. Ez ugyanis az EKB szerint súlyos aggályokat kelt az MNB függetlenségét illetően. Az EKB nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben - például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az EKB korábbi észrevételei alapján jártak el. Ugyanakkor véleményében kifejtette: "továbbra is fennáll az az aggály, hogy az MNB döntéshozó testületi tagjainak fizetésére vonatkozó jogszabályok 2010 szeptembere óta történt, ismételt módosításait anélkül hajtották végre, hogy figyelembe vették volna" az EKB korábbi szakvéleményeiben az MNB pénzügyi függetlenségére vonatkozó megállapításokat.

Az EKB szerint az MNB-ről szóló törvényben a monetáris tanács tagjainak - köztük az MNB elnökének mint a monetáris tanács elnökének - felmentését szabályozó rész megfelel a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) Alapokmányában foglalt előírásoknak, a jogszabálytervezet azonban indítványozza a törvény vonatkozó részének törlését. Az EKB "jogbiztonsági okokból határozottan javasolja" az érintett rész "elhagyásának mellőzését". A szakvélemény szerint továbbá "nem egyértelmű, hogy az MNB elnökének és alelnökeinek a Monetáris Tanács többi tagjával megegyező esküt kell-e letenniük". Az EKB hangsúlyozza: az eskü nem befolyásolhatja az MNB elnökének, az alelnököknek és a monetáris tanács tagjainak személyi függetlenségét, és nem hátráltathatja őket "a KBER-vonatkozású" feladatok ellátásában.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
PÉNZÜGYI SZEKTOR