Folytatódik a köztársasági elnök kegyelmi határozatainak nyilvánosságáért indított per.

A Fővárosi Ítélőtábla április 24-én, kedden tárgyalja az Origo újságírója perét, amelyben a Schmitt Pál által elbírált kegyelmi határozatok nyilvánosságra hozatalát szeretné elérni.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében első fokon kötelezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy 15 napon belül adja ki a felperes részére a köztársasági elnök 2010. augusztus 6. napja óta meghozott kegyelmi döntéseinek anonimizált másolatát. A Köztársasági Elnöki Hivatal az ítéletet megalapozatlannak tartja, ellene fellebbezéssel élt, mondván a köztársasági elnök nem kezeli az általa elbírált kegyelmi határozatokat. Továbbá kifogásolja, hogy az első fokon eljárt bíróság nem részletezi, hogyan kell a határozatokat anonimizálni.

Az elsőfokú bíróság ítéletében teljesen egyértelműen megállapította, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal kezeli a kegyelmi határozatokat, valamint azt is, hogy azok a köztársasági elnök közhatalmi tevékenységének megnyilvánulásai, éppen ezért a társadalom számára fontos közlést hordoznak. Mivel ezek a kegyelmi döntések bírósági határozatokat írnak felül, ezért kiemelkedő közérdek fűződik megismerhetőségükhöz.

A tárgyaláson jogerős ítélet várható.

A másodfokú tárgyalást 2012. április 24-én, kedden, 8.30-kor tartják a Fővárosi Ítélőtábla fszt. 5. tárgyalójában.